Nemecký spolkový vicekancelár S. Gabriel nevidí v prepade čínskych búrz hrozbu

Prudký pokles čínskych búrz a tiež búrz vo svete nie je podľa vicekancelára a spolkového ministra hospodárstva Sigmara Gabriela nebezpečenstvom pre nemecký vzostup. Informuje o tom DPA. „Obavy, ktoré sa prejavujú v dôsledku vývoja v Číne a na tamojších burzách, sú opodstatnené. Napriek tomu neublížia nemeckému vývoju,“ povedal v Jene Gabriel, ktorý je na letnej okružnej ceste po krajine.
Vicekancelár poukázal na to, že do Číny smeruje iba 8 % nemeckého vývozu. Dôležitejšia je Európa, v ktorej nemecké firmy umiestňujú vyše 40 % hodnoty svojho exportu. „Napokon to je dôvod, prečo si myslíme, že nemecké investície v Európe nemáme vždy pociťovať ako príťaž; treba ich pokladať za čosi, čo nám samým napokon pomáha,“ dodal politik.
Treba brať do úvahy, že Peking teraz uskutočňuje inú hospodársku politiku, ktorá nie je založená na neobmedzenom raste, ale na udržateľnosti. „To, čo vidíme v Číne, je určite viac než prasknutie jednej bubliny,“ povedal Gabriel. Turbulencie na trhoch budú na celom svete ďalej zosilnené inými faktormi.
Spojené štáty zmenili svoju úrokovú politiku. Politika lacnej ropy dostala pod tlak ekonomiky rozvojových krajín, ktoré záviseli od jej exportu.
Z nemeckého pohľadu je dôležité, že sa Európa vrátila k rastu. Ten sa prejavuje vo vzostupe výmennej hodnoty eura. „Európa sa stala znovu príťažlivejšou,“ povedal Sigmar Gabriel.

Súvisiace články

Aktuálne správy