Taliansky minister odmieta privatizáciu železničnej siete

Rozvoj železničnej siete si vyžaduje dlhodobý plán a bude lepšie, keď zostane vo verejnom vlastníctve, tvrdí minister infraštruktúry Graziano Delrio

Taliansky minister infraštruktúry Graziano Delrio odmieta privatizáciu národnej železničnej siete. Budúcnosť podniku Ferrovie dello Stato je podľa neho predmetom diskusií na úrovni vlády. Delrio je považovaný za blízkeho spojenca premiéra Mattea Renziho a jeho vyjadrenia môžu ilustrovať ďalšiu prekážku vládnym privatizačným plánom, uviedla agentúra Reuters.

 

"Potvrdzujem pozíciu, ktorú som zastával od začiatku diskusie. Z môjho pohľadu sa železničná sieť nemá privatizovať," povedal Delrio pre štvrtkové vydanie denníka Il Sole 24 Ore. Rozvoj železničnej siete si vyžaduje dlhodobý plán a bude lepšie, keď zostane vo verejnom vlastníctve, dodal minister.

Správca železničnej siete, spoločnosť Ferrovie dello Stato, je na zozname štátnych aktív určených na predaj s cieľom znížiť taliansky verejný dlh. Prvú fázu predaja, pri ktorom vystupuje v úlohe poradcu banka Bank of America Merrill Lynch, plánovala vláda dokončiť budúci rok. Časové plány privatizácie však v posledných rokoch čelili opakovaným odkladom a predchádzajúce vládne kabinety znižovali prognózy očakávaných príjmov.

Súvisiace články

Aktuálne správy