V Spojených štátoch dochádza k prudkému rastu fotovoltiky

Priekopník novej energetiky Elon Musk vedie čoraz masívnejší útok na americké strechy. Informuje o tom portál iDNES. Jeho firma SolarCity je najväčším hráčom v Spojených štátoch, pokiaľ ide o fotovoltické elektrárne. Rýchlo expanduje vďaka dodávkam strešných panelov na obytné domy a firemné budovy.
Fotovoltické solárne panely by mali do konca tohto roku dosiahnuť v Spojených štátoch inštalovaný výkon 8000 megawattov (MW). Je to približne štvornásobný výkon českej temelínskej atómky.
SolarCity v prvom polroku namontovala panely s inštalovaným výkonom 1418 MW. Tieto jej kapacity medziročne vzrástli o 100 %.
Rovnako ako v Európe, tak aj v USA sa solárna energetika rozvíja vďaka štátnej podpore. Vláda štátu New York napríklad v Buffale financuje továreň na solárne panely a bude stáť 750 miliónov USD (671,38 milióna eur). Prevádzkovať ju bude SolarCity.
Denník Los Angeles Times spočítal, že Muskova firma získala od štátu dotácie už za vyše 2,5 miliardy USD. Musk odpovedal, že ani jedna dotácia nebola potrebná. Ich význam spočíva v tom, že urýchľujú inovácie.
Obnoviteľné zdroje energie budú hrať v Spojených štátoch čoraz významnejšiu úlohu. Potvrdzuje to aj názor legendárneho podnikateľa Warrena Buffetta. Označil ich za skutočnú hrozbu svojho podnikania v energetickom odvetví, ktoré stojí na „špinavých zdrojoch“, akým je uhlie.
Panely od SolarCity majú na svojich strechách aj veľké korporácie ako Walmart či Intel. Fotovoltické zrkadlá využíva tiež armáda Spojených štátov.
Investori fotovoltike veria. Okrem Muskovej firmy posilňuje aj dvojka na trhu SunEdison. Pred mesiacom oznámila, že za 2,2 miliardy USD kupuje konkurenčnú spoločnosť Vivint Solar.
Experti sektora sa zhodujú na tom, že americký solárny trh dosiahne v budúcnosti hodnotu dva bilióny USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy