Počet žiadostí o podporu v USA vzrástol, no priemer klesol na 15-ročné minimum

Počet prvých žiadostí o podporu v nezamestnanosti v Spojených štátoch zaznamenal v minulom týždni mierny rast. Na druhej strane, štvortýždňový priemer klesol na vyše 15-ročné minimum. Informoval o tom portál RTTNews.
Podľa amerického ministerstva práce dosiahol počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v týždni končiacom sa 8. augusta 274.000. Oproti predchádzajúcemu týždňu to znamená rast o 5000 potom, ako za predchádzajúci týždeň bol počet žiadostí revidovaný mierne nadol na 269.000.
Výsledok prekvapil ekonómov, ktorí počítali so zotrvaním počtu žiadostí na úrovni z predchádzajúceho týždňa. Vychádzali pritom z pôvodne udávaného počtu žiadostí na úrovni 270.000.
Napriek rastu však výsledok nie je negatívny, keďže presnejší štvortýždňový priemer žiadostí vykazuje postupný pokles. Tento ukazovateľ, ktorý je presnejší ako týždňové údaje, nakoľko nepodlieha takým výkyvom, klesol z 268.000 na 266.250 žiadostí. Štvortýždňový priemer tak zaznamenal pokles už štvrtý týždeň po sebe, pričom dosiahol najnižšiu hodnotu od apríla 2000, keď zaznamenal rovnaký počet žiadostí.

Súvisiace články

Aktuálne správy