Dolár vo štvrtok oproti euru posilnil

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Dolár vo štvrtok oproti euru posilnil“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskom devízovom trhu v treťom odseku

LONDÝN 13. augusta (SITA, Reuters) – Dolár sa vo štvrtok zotavil z mesačného dna oproti euru. Spomalilo sa totiž oslabovanie čínskeho jüanu, čím sa zmiernili obavy, že rozhodnutie Pekingu devalvovať svoju národnú menu bolo úmyselným pokusom získať konkurenčnú výhodu. Nálada sa tak upokojila po niekoľkých volatilných dňoch, počas ktorých mali investori obavy, že krok Číny je predzvesťou novej kapitoly globálnej menovej vojny.

Spoločná európska mena voči doláru klesla o pol percenta na 1,1105 USD/EUR. Oproti japonskému jenu dolár stúpol o 0,2 % na 124,48 JPY/USD. Dolárový index, ktorý meria jeho hodnotu voči košu iných hlavných svetových mien, si pripísal tretinu percenta a stúpol na 96,582 bodu.

Väčšina stredoeurópskych mien oproti euru vo štvrtok posilnila. Maďarský forint si do 14:36 SELČ pripísal 0,31 % a stúpol na 310,400 HUF/EUR. Poľský zlotý posilnil o 0,22 % na 4,182 PLN/EUR. Kurz českej koruny sa však nezmenil a zostal na úrovni 27,020 CZK/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy