V skratke: Čo potrebujete vedieť o čínskej devalvácii

, quartz Foto: SITA

Čína prekvapila globálne trhy, keď v pondelok 10. augusta sa rozhodla devalvovať svoju menu jüan o takmer 2 %. Na prvý pohľad sa to nemusí zdať ako veľký ťah, ale Čína je druhá najväčšia ekonomika na svete a drží svoju menu dosť pevne. Prečo sa teda rozhodla pre takýto krok?

Vo vyhlásení Ľudovej banky Číny ponúkajú úradníci strohé vysvetlenie. "Za účelom posilnenia trhovej orientácie a vyrovnania stavu centrálnej parity, sa PBC rozhodla zlepšiť centrálnu paritu RMB voči americkému doláru."

V otázkach a odpovediach zverejnených na webových stránkach PBoC už úradníci formulujú svoje odpovede trochu jasnejšie. Zmena politiky má za úlohu získať väčšiu kontrolu prostredníctvom vlastnej meny nad trhmi. Ale prečo to chce Čína urobiť? Pretože Medzinárodný menový fond zvažuje pridať renminbi do koša svetových rezervných mien, čo je viac záležitosť statusu Číny, ako nejakého praktického úžitku. Aby sa tak mohlo stať, je potrebné aby sa jüan opätovne ocenil. Medzinárodný menový fond už označil snahu Číny poskytnúť trhovým silám väčšiu úlohu pri tvorbe kurzu domácej meny za vítaný krok. "Väčšia flexibilita menového kurzu je pre Čínu dôležitá v čase, keď sa krajina snaží zabezpečiť trhovým silám rozhodujúcu úlohu v ekonomike a kedy sa rýchlo začleňuje do globálnych finančných trhov," uviedol MMF.

Za predpokladu, že čínska vláda bude držať svoje slovo a trhy budú hrať väčšiu úlohu pri určovaní výmenných kurzov, ide bezpochyby o pozitívny krok. Ako trhy zareagovali? Trochu stratili hlavu. Komodity rástli, pretože Čína je jedným z najväčších svetových spotrebiteľov surovín, od železnej rudy cez bavlnu po mlieko. Ale európske akciové trhy, od Nemecka po Nórsko strmhlav padali. To preto, že Čína predstavuje rastúci trh pre európsky export a devalvácia akýkoľvek dovoz Číňanom predraží.

Viac ako 100 miliónov Číňanov každoročne cestuje za hranice a kupuje viac luxusného tovaru než akákoľvek iná národnosť. Na svojich cestách utrácajú vo veľkom za parfumy, dizajnové oblečenie a doplnky, ktoré by ich doma stáli aj dvakrát toľko. Niektorí Číňania však teraz vyhlasujú, že si luxus odpustí do doby než jüan pôjde opäť hore. Tretinu európskych útrat za luxus majú na svedomí práve Číňania. Potenciálne menový efekt devalvácia jüanu bude pre luxusný sektor zmiešaný. Až 40 percent tovaru, ktorý Číňania kúpia v Európe potom opätovne predajú doma na čiernom trhu, slabší jüan by tak mohol vytesniť časť tržieb späť do Číny.

Devalváciu čínskej meny odsúdili americkí zákonodarcovia z radov republikánov i demokratov. Rad amerických politikov a podnikov sa dlhodobo sťažuje, že Čína svoju menu úmyselne podhodnocuje, aby zabezpečila domácim výrobcom konkurenčnú výhodu na medzinárodných trhoch.

Niektorí odborníci sa obávajú, že tento krok by mohol predznamenávať ďalšie zmeny. Jorge Mariscal, investičný riaditeľ UBS Wealth Management si myslí, že relatívne náhle čínske devalvácie by mohli znamenať, že ekonomika krajiny spomaľuje ešte viac, než vláda chce pripustiť. Ak rast čínskej ekonomiky spomaľuje, Peking musí využívať svoje devízové rezervy, aby kompenzoval odliv kapitálu. To by mohlo obchodníkov vystrašiť. "Čo tí Číňania vidia a my nie?“ Pýtajú sa sami seba.


 


Čo to teda znamená?
Ak ste čínska firma, ktoré dováža tovar, náklady sa vám zvýšia.   
Ak predávate veľa tovaru v Číne, mohli by ste pocítiť pokles dopytu, pretože Číňanom klesne kúpna sila. Mohlo by to byť obzvlášť problematické pre podnikanie s luxusným tovarom.
Ak podnikáte s čínskym tovarom mimo Čínu, vaše náklady sa znížia.   
Ak ste Federálny rezervný úradník čakajúci na návrat rastu inflácie, môžete zvýšiť úrokové sadzby, predchádzajúci vývoj vám ale tento krok komplikuje.
Ak ste minister financií v krajine, ktorej vývoz má konkurovať Číne, musíte sa pripraviť na to, že vaša mena sa ocitne pod tlakom.


Ľudová banka Číny nerobí často tlačové konferencie. Na tej dnešnej sa vyjadrila, že nie je žiadny dôvod aby jüan pokračoval v oslabovaní. Čínska centrálna banka uviedla, že má v úmysle ponechať stabilný kurz jüanu, po oslabení o 3 percentá tento týždeň. Viceguvernér PBoC, Yi Gang, povedal, že informácie o tom, že centrálna banka chce menu devalvovať o 10 percent boli "nepodložené". Podľa neho by sa trend mohol čoskoro vrátiť do zhodnotenia.

Zdá sa, že tieto slová zafungovali. Renminbi je len 0,33 percent slabšie ako včera, proti oslabeniu takmer 1 percento tesne pred tlačovou konferenciou. Financial Times píše, že Peking vyzerá znepokojene, keď otvorili Pandorinu skrinku. Tí, čo sa domnievali, že stačil skromný 5 percentný prepad, môžu čoskoro zistiť, že trh by prijal aj 10 až 15 percentný prepad.

PBoC má možnosť každodennej úpravy kurzu, čo to presne znamená, jasné celkom nie je. Centrálna banka zverejňuje denné sadzby pre renminbi každé ráno a umožňuje bankám obchodovať menu o viac ako 2 percentá nad alebo pod touto úrovňou. V utorok sa zaviazala, že nechá trhom nastaviť stred, ale na dnešnej tlačovej konferencii už odzneli slová, poľa ktorých banka očakáva, že sa trhy vrátia k normálu, ale zároveň že má dostatok prostriedkov na to, aby menu udržala a v rovnováhe.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy