Nemecko vraj chce zriadiť ministra financií eurozóny, zavedie eurodane?

, ČTK Foto: SITA

Nemecko údajne chce iniciovať vznik funkcie ministra financií eurozóny, ktorý by mal vlastný rozpočet a mohol by ukladať osobitné dane. Cez víkend to napísal týždenník Der Spiegel. Hovorkyňa nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho podľa agentúry Reuters informáciu nepotvrdila, ale ani nepoprela, hovoriť o "eurodaniach" je však vraj zavádzajúce.

Víziu prísnejšej kontroly ekonomík štátov eurozóny predostrel už v júni predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Jej súčasťou je aj možné vytvorenie úradu ministra financií eurozóny. Nemenovaný zdroj z nemeckého ministerstva financií teraz časopisu Der Spiegel povedal, že Schäuble je otvorený myšlienke prevodu "významných finančných zdrojov" zo svojich daňových príjmov do samostatného rozpočtu menovej únie.

Jeden z variantov by vraj mohol byť taký, že skupina 19 členských štátov eurozóny by do takého rozpočtu prevádzala časť svojich príjmov plynúcich z výnosov a z daní z pridanej hodnoty. Minister financií eurozóny by pritom mohol byť oprávnený ukladať daňové prirážky, čo by sa rovnalo vytvoreniu "eurodaní", dodal zdroj týždenníku. "Sme pripravení o týchto otázkach vážnejšie rokovať," uistil v tejto súvislosti.

Schäubleova hovorkyňa podľa Reuters tieto informácie nepotvrdila, ale ani nepoprela. Poznamenala len, že diskusie na túto tému ešte len začali. "Jednotlivé prvky, o ktorých sa debatuje, je nutné vidieť v celom kontexte a potrebovali by zmeny v európskych dohodách," upozornila. "Z tohto hľadiska hovoriť o ,eurodaniach' je úplne zavádzajúce," dodala.

Agentúra Reuters pripomenula, že Juncker v súvislosti s úsilím vyriešiť grécku finančnú krízu pripravil v júni v spolupráci s Európskou centrálnou bankou a ďalšími inštitúciami EÚ správu, ktorá podporuje poskytovanie väčšej pomoci krajinám, ktoré sa ocitli v ťažkostiach. Zároveň ale hovorí aj o tvrdšom postihu krajín, ktoré neplnia rozpočtové povinnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy