Výhľad na druhý polrok 2015 podľa Fidelity: Stratégie akciových príjmov

, Fidelity Worldwide Investment Foto SITA

Myslím si, že najväčšou výzvou pre stratégie akciových príjmov je vyhliadka rastúcich úrokových sadzieb. Aj keď v skutočnosti som presvedčená, že vzhľadom na mieru zadlženia v rámci systému zadlženia v rámci systému, akákoľvek normalizácia úrokov je ešte stále dosť ďaleko a že úrokové sadzby pravdepodobne zostanú ešte nejaký čas nízke - akékoľvek zvýšenie úrokových sadzieb by znamenalo súťaž o kapitál.

A dlhopisové proxy, ako sú akcie sieťových odvetví a telekomunikácií, spolu s ostatnými akciami generujúcimi príjmy v rámci  širšieho trhu na to môžu doplatiť.

Na druhej strane, očakávali by sme, že spoločnosti s dobrými bilančnými výsledkami, ktoré nie sú vysoko zamerané, spoločnosti podporené kvalitou a udržateľným rastom príjmov, budú v prostredí rastúcich úrokových sadzieb uprednostňované. Na základe toho, dividendy sa odteraz stanú ešte väčšou súčasťou celkových výnosov investorov.

Aj keď si myslím, že je dôležité pozerať na jednotlivé zásluhy spoločností, zdravotníctvo zostáva medzi príjmových investorov uprednostňovaným sektorom.  Nielenže tieto firmy ponúkajú dobrú úroveň dividend, a to na základe rozumného oceňovania, ale taktiež prinášajú silné súvahy, dobrú konverziu hotovosti a zlepšujúce sa produkty v štádiu rozvoja.

Na druhej strane si myslím, že akúkoľvek investíciu do energetických a materiálových odvetví treba starostlivo analyzovať.  Aj keď ide o subjekty s tradične vysokými dividendami, sú veľmi citlivé na zmeny cien komodít, čo je veľmi ťažké predvídať. A v prípade niekoľkých veľkých ropných spoločností, ich dividendy nie sú kryté. V dôsledku toho budú musieť buď drasticky znížiť svoje CAPEX, čím oslabia svoj potenciál budúceho rastu, alebo zoškrtať svoje dividendy.

Takže podľa môjho názoru je kľúčové zamerať sa na dividendy a ich rast a nielen jednoducho hľadať akcie s vysokými výnosmi.

 

Autorkou je Caroline Pearce, riaditeľka pre investície, akciové príjmy, Fidelity Worldwide Investment

Súvisiace články

Aktuálne správy