Šialené pracovné tempo v honbe za peniazmi: Zastavte sa, kým je čas!

, qz Foto: SITA

Nikdy by ste nechceli takto skončiť. Ani len pripustiť, že to raz príde. V honbe za vyšším zárobkom vás pohltí Overkill Cult.

Všetko to začína rovnako. Najskôr hľadáte niečo, kde si zarobíte na živobytie, ale chceli by ste robiť to čo milujete. Hľadáte prácu snov, namiesto manuálneho robotovania niekde pri páse. Postupne sa nároky zvyšujú. Už  pracujete v oblasti, ktorú ste hľadali, ale chcete zarobiť viac.

Spočiatku ste svoju prácu milovali. Bola náročná a bolo ju treba upraviť rýchlo. Všetci okolo vás boli veľmi šikovní. Vzdelávať ste sa mohli len vo svojom voľnom čase. Projekty ste si postupne brávali so sebou domov. Začali nadčasy cez víkendy, ale nikdy ste necítili, že by ste boli prepracovaní. Práca totiž bola koníčkom. Je jasné, že ste mali pracovný týždeň dlhší ako 40 hodín, ale kto by to  počítal? Bola to zábava. Ale týždeň sa s týždňom stretol a skončili ste pri minimálne 60 hodinách pracovného času, zvyčajne to bolo ale viac. Rozostreným pohľadom ste denno-denne zdravili svojich spolupracovníkov a napoly žartom ste tvrdili, že bez kávy neprežijete.

Práca je stále zábavná, ale vy už nemáte pocit, že to je rovnaká vášeň, ako kedysi. Celé dni sa pretĺkate prácou, ktorá len nedávno bola pre vás dostatočne dynamická . Nemáte tušenie, čo sa stalo. Vaše mimopracovné ciele sa dostali na vedľajšiu koľaj. Kedysi ste chceli navštíviť vybrané mestá, ale už akosi niet času na tak dlhú cestu. Viete, že musíte cvičiť, aby ste sa udržali vo fyzickej kondícii. Vždy vám ale do toho niečo príde. Neskôr, poviete si, určite sa ešte do fitka dostanem. Potom sa pripravíte aj o spoločenský život. Priateľov odmietnete, lebo ste stále príliš zaneprázdnení.

Nedá sa povedať, že by ste boli nešťastní, ale niečo sa zmenilo. Nedokážete to ale popísať. Už nie ste slobodným členom spoločnosti. Zlákal vás Overkill Cult. Je to ilúzia, že pracovať 60 a viac hodín týždenne, na úkor všetkého ostatného v našom živote, nie je len nevyhnutnou súčasťou úspechu, ale že je to istým spôsobom otázka cti.

Zákernosťou na tom všetkom je, že Overkill kult sa maskuje ako všetky tie veci, ktoré sme na sebe mali radi najviac: obetavosť, ambície, zodpovednosť…  Preto nám našepkáva, pracuj viac, zostať v práci dlhšie, choď spať neskôr. Aj keď sme už často úplne vyčerpaní. Hovorí nám, že sa nikdy nedostaneme  dopredu, ak sa v práci neukážeme ako prví a domov pôjdeme ako poslední. Zlomyseľne nás presviedča, aby sme prekonali  vlastné sily. A ak sa vám nepodarí vymaniť sa, podľahnete. Overkill Cult sa vás pokúsi zabiť.

Utvrdzujete sa, že máte zdravý zmysel pre ambície. Musíme tvrdo pracovať, aby sme sa posunuli dopredu. To je krédo, ktoré platí pre celý náš život. Robíme to, čo si myslíme, že je najlepšie pre budúcnosť. Ale z dobrého úmyslu sa časom stanú krátkozraké návyky, ktoré v konečnom dôsledku urobia viac škody ako úžitku.


Tri znamenia, že ste v ohrození:
– často pracujete viac ako 40 hodín týždenne   
– často spíte v noci menej ako šesť hodín
– máte pocit viny kedykoľvek keď sa odtrhnete od práce, a to aj v prípade, že trávite čas s rodinou a priateľmi


Dlhé hodiny strávené v práci vnímame ako povinnosť. Ale je to len súčasť kultúry. Myslíme si, že ma môj šéf, či spolupracovník odsúdia za to, že nepracujem rovnako dlho ako všetci ostatní. Nikdy sa nedostanem vyššie, ak nepôjdem nad rámec. Ale to je omyl. Už po dvoch mesiacoch s 60 hodinovým pracovným týždňom, ide produktivita dole. Výskumy opätovne potvrdzujú, že nie je možné, aby ste boli produktívni pre viac ako 40 hodín týždenne. Aspoň nie na trvalý čas. Počas viac ako 100 rokov výskumu na podporu kratších pracovných týždňov, máme aj naďalej mnoho firiem, ktoré tlačia na dlhší pracovný čas. Univerzálnym argumentom je kríza.

Z nespavosti sa stala bežná záležitosť. V porovnaní s historkami z vojnového obdobia, kedy sa bežne spalo dve hodiny v noci, je to zvláštne. Na nohách nás drží hrdosť, aj keď nám v tme svietia naše krvou podliate oči. Nikdy dlho nevyspávam, veď spánok je bratranec smrti, mrmlete si popod nos ospalo. Máte na stole priveľa projektov, a času je tak málo. Opäť je to ale úplne inak. Kognitívny ekvivalent nedostatok spánku je opitý vodič. Ak nemáte dostatok spánku, organizmus zasiahne až ďalší deň. Po niekoľkých dňoch bez potrebného oddychu sa z vás stáva opitý zombie. Ale do práce by ste nemali prísť opitý, tak prečo by ste tam mali ísť po štyroch hodinách spánku?

Rád by som s vami šiel na dovolenku, ale teraz skutočne nemôžem. Z teraz sa ale časom stane nikdy. Obávame sa, že akýkoľvek čas strávený bez práce je premárnený. Iróniou je, opäť nám to potvrdzujú výskumy, že opak je pravdou. Prepracovanie vedie k vyšším úrovniam stresu a syndrómu vyhorenia, ktoré boli spojené so zvýšeným zdravotným rizikom. Naopak, čas oddychu od práce nás preukázateľne zbaví stresu a podporí tvorivosť, okrem mnohých ďalších výhod. Osvedčená šablóna je spať 8 hodín v noci a pracovať 8 hodín denne, zostávajúcich 8 hodín je ideálne prenechať rodine, koníčkom a zábave. Je nezmysel zbaviť sa času na dobitie. Len tak si dokážete udržať odstup od pracovných povinností, musíte mať čas uvedomiť si, prečo robíte radi to, čo robíte.

Ak viete čo robíte zle, musíte si načrtnúť únikový plán. Možno to bude chcieť urobiť zásadné zmeny v životnom štýle. Začnite tým, že kvalitu odvediete tak za šesť až osem hodín každý deň. Snaha pracovať dlhšie neznamená vyššiu produktivitu. Veď stále ešte milujete to, čo robíte a preto nie je pre vás náročné racionalizovať si pracovný čas tak, aby ste sa vyhli aktivitám, ktoré vás zdržujú.

Mali by ste radikálne zmeniť stratégiu pre riadenia voľného času. Spánok by v ňom mal byť prioritný. Nemali by ste ho ako prvý obetovať, ak niečo nestíhate. Skúste spať bez budíka. Ak dokážete byť o jedenástej v posteli, zvyčajne zostane čas aj na pár strán z rozčítanej knihy. Ráno by ste mali byť potrebne oddýchnutí a prirodzene vstať aj bez stresujúceho zvonenia, čo urobí celý deň krajším.

Zistíte, že dovolenky vás robia produktívnejšími. Čas strávený bez práce vám pomôže obnoviť vášeň a vzrušenie pre prácu. Čistá myseľ dovolí vrátiť sa v podvedomí k abstraktným myšlienkam, ktoré vedú k lepším riešeniam. Bez stresu sa zvyšuje tvorivosť. Skúste si vziať  voľno, aj keď vám vaše ego (nesprávne) našepkáva, že to nie je dobrý nápad.

Odpojte sa. Ak idete na prechádzku so psom, nepotrebujete sociálne siete. Nechajte si telefón doma, ak idete von s priateľmi alebo si idete vychutnať do reštaurácie obľúbené jedlo. Skúste svojim koníčkom vrátiť ich spravodlivý prídel času.

Hlavne s ničím neváhajte. Nečakajte do chvíle, keď sa začne priveľa práce podpisovať pod váš zdravotný stav. Život v izolácii, vredy, alopécia, alebo aj prípadne srdcový infarkt a stresom indukované nádory na mozgu. Skúste to všetko vrátiť do starých koľají, aby ste nadšení pracovali na svojich projektoch, dokázali sledovať svoje koníčky, a trávili čas s ľuďmi, ktorých milujete.

Ak ste sa už dostali do popisovanej situácie, vedzte, že nie ste sami. Je to predsa kultúrny tlak, ktorý nás núti držať tento šialený krok, nemusíte mať pocit viny z lenivosti. Napriek pochybnostiam nestrácajte čas. Prvý krok urobte už dnes.

Súvisiace články

Aktuálne správy