Súkromný sektor eurozóny mierne spomalil rast

Firmy v eurozóne však podľa prieskumu agentúry Markit tento mesiac vytvárali nové pracovné miesta najrýchlejším tempom za štyri roky

Súkromný sektor eurozóny tento mesiac mierne spomalil rast, nové pracovné miesta však pribúdali najrýchlejším tempom za štyri roky. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Markit. Jej zložený index nákupných manažérov (PMI) pre eurozónu v máji klesol na 53,4 bodu z aprílových 53,9 bodu. Nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu, sa však udržal 23. mesiac v rade. Napriek spomaleniu druhý mesiac v rade eurozóna pokračuje v zotavovaní a ekonomike sa celkovo dobre darí, uviedol hlavný ekonóm agentúry Markit Chris Williamson. Agentúra podľa neho na základe dostupných údajov očakáva, že hrubý domáci produkt (HDP) menovej únie sa v druhom kvartáli zväčší o 0,4 %.

Vedlajší index zamestnanosti posilnil na 52,3 bodu a dostal sa najvyššie od mája 2011. Osobitný index PMI pre sektor služieb klesol na 53,3 bodu z aprílových 54,1 bodu, v spracovateľskom priemysle však príslušný index posilnil na 13-mesačné maximum 52,3 bodu z aprílových 52 bodov. Vedlajší index merajúci priemyselnú produkciu posilnil na 53,5 bodu z 53,4 bodu. Zahraničný dopyt po tovaroch vyrobených v eurozóne rástol aj vďaka slabšiemu euru. Index nových exportných objednávok v priemysle posilnil na trinásťmesačné maximum 53 bodov z aprílových 52,3 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy