Poľsko očakáva pokles deficitu verejných financií

Dôvodom je zrýchľovanie hospodárskeho rastu krajiny

Poľsko predpokladá, že sa mu v nasledujúcich dvoch rokoch podarí ďalej znižovať deficit verejných financií, keďže hospodársky rast krajiny sa zrýchľuje. V roku 2016 by mal deficit Poľska klesnúť na 2,3 % hrubého domáceho produktu (HDP) a v roku 2017 by mal byť na úrovni 1,8 % HDP. Poľský minister financií Mateusz Szczurek predpokladá, že v roku 2015 sa deficit Poľska upravený o náklady dôchodkovej reformy zníži na 2,7 % HDP.

Krajina by sa tak mala dostať z procedúry nadmerného deficitu. Procedúru nadmerného deficitu podstupujú krajiny so schodkom prevyšujúcim 3 % HDP. Poľsko pôvodne predpokladalo, že sa z tejto procedúry dostane v roku 2016. Ministerstvo taktiež odhaduje, že ekonomika krajiny v tomto roku posilní o 3,4 % a v budúcom roku o 3,8 %. Zrýchľovanie rastu by malo pokračovať aj v roku 2017, kedy by si ekonomika mala pripísať 3,9 %. V roku 2018 by podľa odhadov mala zrásť o 4 %.

Spotrebiteľské ceny v krajine by v tomto roku mali klesnúť o 0,2 %. V nasledujúcich rokoch by mala inflácia postupne rásť k inflačnému cieľu na úrovni 2,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy