Rast tržieb v priemysle vo februári prevýšil 8 %

V samotnej priemyselnej výrobe tržby vo februári medziročne rástli o takmer 7 %.

Rast tržieb v priemysle na Slovensku nabral vo februári solídne tempo. V druhom mesiaci roka totiž podľa štatistikov tržby priemyselných podnikov medziročne vzrástli o 8,3 %, kým v januári stúpli o 2,4 %. Rýchlejší rast tržieb pritom zaznamenali okrem ťažby a dobývania na úrovni 16,4 % a dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu vo výške 16,8 % aj v priemyselnej výrobe, kde rast tržieb zrýchlil z januárových 1,9 % na 6,8 %. Tržby medziročne rástli aj v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov o 6,5 %. V priemere za prvé dva mesiace roka tak tržby v priemysle stúpli o 5,4 %. Medzimesačne sa tržby priemyselných podnikov vo februári oproti januáru zvýšili o 2,6 %.

Ako ďalej informuje Štatistický úrad SR, v rámci samotnej priemyselnej výroby bolo medziročné zvýšenie tržieb zaznamenané najmä vo výrobe dopravných prostriedkov o 4,9 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 10 %, výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 11 % a vo výrobe elektrických zariadení o 13,4 %. Tržby klesli len vo výrobe chemikálií a chemických produktov o 1,4 %.

Z ostatných sektorov slovenského hospodárstva sa zaznamenal medziročný rast tržieb aj v sektore stavebníctva, a to už tretí mesiac v poradí. Medziročne tržby stavebných podnikov stúpli o 5,3 % pri medzimesačnom zvýšení o 2,1 %. V doprave a skladovaní tržby medziročne rástli o 3,8 % pri medzimesačnom navýšení o 0,6 %. Tržby v informačných a komunikačných činnostiach naopak medziročne druhý mesiac po sebe klesali, vo februári o 0,5 %. Medzimesačne však boli vyššie o 1,5 %. Tržby vo vybraných trhových službách sa oproti vlaňajšiemu februáru zvýšili o 5,6 % a medzimesačne boli vyššie o 1,6 %.

Za prvé dva mesiace tohto roka tak tržby stavebných subjektov medziročne v priemere stúpli o 3,4 % a v doprave a skladovaní v medziročnom porovnaní vzrástli o 6,7 %. Tržby v informačných a komunikačných činnostiach sa počas prvých dvoch mesiacov naopak znížili o 1 %, kým vo vybraných trhových službách boli naopak oproti januáru a februáru minulého roka tržby vyššie o 3,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy