Vo februári rástol aj spracovateľský priemysel,prekvapili potravinári

Ak v januári 2015 ťahala priemysel nahor najmä energetika, vo februári už rástol aj kľúčový spracovateľský priemysel, ktorý zdvíhal najmä exportne orientované odvetvia na čele so zotavujúcim sa automobilovým priemyslom. Uviedol to analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák v reakcii na februárové údaje priemyslu zverejnené dnes Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.
Z exportných odvetví podľa neho medzimesačne klesala po zohľadnení sezóny len produkcia elektrických zariadení a spolu so spotrebnou elektronikou vykázala viac-menej medziročnú stagnáciu. „Ostatné exportné odvetvia vykázali relatívne silný medzimesačný rast produkcie, najmä automobilový priemysel, ale rástli aj strojári a hutníci,“ spresnil.
Prekvapivo silný rast produkcie podľa Koršňáka vykázalo aj potravinárstvo. „Relatívne silný január nasledoval ešte silnejší február, kedy sa produkcia potravinárov medzimesačne po zohľadnení sezóny zvýšila o viac ako desatinu a v medziročnom porovnaní vzrástla až o 22,9 %. Potravinári tak aj napriek nižšej váhe prispeli k medziročnému rastu priemyslu takmer jedným percentuálnym bodom,“ zdôraznil.
„Čísla z úvodu roka naznačujú, že v súlade s očakávaniami sa slovenský priemysel po slabšej druhej polovici minulého roka opäť začína zotavovať. Prevažne pozitívne správy, ktoré prinášajú domáce aj európske indikátory sentimentu v priemysle, pritom naznačujú, že by to mohol byť len začiatok relatívne robustnejšieho oživenia priemyslu v tomto roku,“ doplnil Koršňák.
Pozitívom je podľa ekonomického analytika Tatrabanky Borisa Fojtíka medziročný 1,2-% rast vo výrobe dopravných prostriedkov, ktoré má za sebou šesť mesiacov poklesu. „Zvýšenie dynamiky rastu je plne v súlade s vývojom v okolitých krajinách. Náš rast je však na pomyselnom poslednom mieste, keď rasty Česka, Poľska a Maďarska sa pohybovali okolo 5 %. Trend zvyšovania rastu produkcie je s najväčšou pravdepodobnosťou výsledkom lepšieho sentimentu v Európe,“ dodal Fojtík.
ŠÚ SR dnes informoval, že index priemyselnej produkcie (IPP) sa vo februári 2015 medziročne zvýšil o 3,2 %. Vývoj ovplyvnil rast v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 5,1 %, v priemyselnej výrobe o 3 %, v ťažbe a dobývaní o 1,8 %. Po zohľadnení sezónnych vplyvov priemyselná produkcia vo februári 2015 medzimesačne vzrástla o 0,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy