V USA neťaží polovica ropných súprav

, Colosseum Foto:SITA

Posledné 4 roky ukázali najrýchlejšie rozšírenie produkcie ropy v histórii Spojených štátov. Dôvodom je predovšetkým zavedenie horizontálnych vrtov do bridlicových skál.

Najviac ropy produkujú tri hlavné oblasti: panva Permian na západe Texasu, Eagle Ford na juhu Texasu a oblasť Bakken v Severnej Dakote. Vďaka prepadu ceny ropy, ktorý sa začal v polovici minulého roka, sú ťažiari nútení zatvárať vrtné súpravy a to priamo nevídaným tempom.

Ako prvé prišli na rad súpravy, ktoré nemali dohodnuté dlhodobé kontrakty. Počet aktívnych vrtných súprav klesol takmer o 50 percent na súčasných 813 plošín. Pritom ešte na konci septembra minulého roka bolo v prevádzke 1592 súprav. Zostali len tie najproduktívnejšie, kde ťažba ropy zostáva zisková aj na cenovej úrovni 40 USD za barel. Ponúka sa teda otázka, prečo sa zároveň nespomaľuje aj produkcia ropy? Odpoveďou je produktivita. Nové vrty dokážu produkovať ropu rýchlejšie, a tak doháňajú výpadok v počte klesajúcich súprav. Spojené štáty vďaka tomu produkujú najviac ropy od roku 1973.

Uvedené dokazuje aj posledné meranie zásob čierneho zlata z 8. 4. 2015, kedy ich týždenný prírastok v USA predstavoval neuveriteľných 10,9 milióna barelov. Ide tak o najväčšie zvýšenie ropných zásob za posledných 15 rokov.

Investičná banka Goldman Sachs odhaduje, že zásoby ropy v termináli Cushing dosiahli 90 % kapacity. Napriek všetkému sa však cenová úroveň 40 USD za barel javí ako silná a trh zatiaľ nemá tendenciu ju pokoriť smerom dole.

Z pohľadu technickej analýzy, tak prichádza príhodný čas, kedy po rýchlom cenovom prepade môže prísť korekcia smerom hore. Úroveň 40 dolárov bola v minulosti trhom už niekoľkokrát testovaná a existuje pravdepodobnosť, že sa tak stane aj teraz. Nakupovať ropu môžu investori napríklad cez pákové futures kontrakty, ktoré sa obchodujú na americkej burze NYMEX.

Autorom je Petr Habiger, analytik Colosseum, a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy