Spotrebiteľské ceny vo Švajčiarsku klesli v marci najviac takmer za tri roky

Spotrebiteľské ceny vo Švajčiarsku klesli v marci o niečo výraznejšie než v predchádzajúcom mesiaci, v porovnaní s očakávaniami ekonómov však bolo tempo poklesu miernejšie. Napriek tomu bolo zníženie cien najväčšie takmer za tri roky. S odvolaním sa na údaje švajčiarskeho štatistického úradu o tom informoval portál RTTNews.
Index spotrebiteľských cien klesol v marci medziročne o 0,9 % potom, ako vo februári zaznamenal pokles o 0,8 %. Ekonómovia však počítali s ešte výraznejším znížením cien, a to až o 1,1 %.
Napriek tomu je marcový pokles najväčší od júna 2012, keď ceny klesli o 1,1 %. Spotrebiteľské ceny vo Švajčiarsku sa znížili od septembra minulého roka v každom mesiaci, s výnimkou októbra, keď zaznamenali stagnáciu.
Na medzimesačnej báze sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 0,3 % a zvrátili tak pokles v rovnakom rozsahu z predchádzajúceho mesiaca. Aj v medzimesačnom porovnaní sú výsledky lepšie, než predpokladali analytici, ktorí očakávali zvýšenie cien len o 0,1 %. Marcový výsledok zároveň predstavuje prvý medzimesačný rast spotrebiteľských cien vo Švajčiarsku za štyri mesiace.

Súvisiace články

Aktuálne správy