Byť chudobný v Číne znamená mať poriadne výhody

, qz Foto: SITA

V prípade niektorých čínskych dedín s chudobou prichádzajú aj určité výhody. Keď vláda v roku 2012 aktualizovala zoznam viac ako 500 provincií a obcí označených za oficiálne "chudobné", dostal sa do neslávneho rebríčka aj kraj Xinshao v provincii Chu-nan. Tamojší ľudia ale neváhali postaviť honosnú LED obrazovku a pochváliť sa týmto stavom.

Nie je to šialenstvo z chudoby, ale skutočná oslava extra príjmov. Xinshao teraz dostáva navyše 560 miliónov jüanov ročne (90 miliónov dolárov) od Pekingu, píše v nedávnom článku The Economist. Čínska vláda leje miliardy jüanov ročne do 592 provincií a 128 000 dedín, ktoré súťažia byť oficiálne uznané za chudobné. Tieto peniaze idú na dotácie pre poľnohospodárov, miestne sporiteľne a úverové družstvá, kde obyvatelia môžu žiadať o pôžičky. Niečo ide aj na vzdelávanie a rozvojové projekty vybraných obyvateľov. Vláda vyplatila vlani 43 miliárd jüanov na zmiernenie chudoby pomocou rôznych programov, je to o 10 % viac, než tomu bolo pred rokom.

Minulý mesiac Liu Yongfu, hlava Štátnej rady, ktorá dohliada na program povedal, že verí, že tieto stovky provincií už nebudú trieť  chudobu do roku 2020. Chudobný znamená v Číne ročný príjem nižší než 2300 jüanov. Asi 90 miliónov Číňanov, väčšinou vidiecke obyvateľstvo, to ale považuje za slabé opatrenia vlády. Podľa Liu je práve identifikácia chudobných významným prvým krokom vo vládnom boji proti chudobe.

V skutočnosti, úspech programu je mierne kontroverzný. Štúdie Oxfordskej univerzity a Renmin Univerzity v Pekingu zistili, že program nezvýšil príjem alebo spotrebu chudobnejších domácností, ale tých bohatších a to až o 9 %. Obyvatelia jedného oficiálne chudobného mesta v severovýchodnej provincii pre The Economist povedali, že program je málo transparentný v tom, ako sú dotácie vynakladané. Peniaze sú často odčerpané na iné účely. Vládny audit v roku 2013 zistil, že aspoň 234 miliónov z vynaložených 3,9 miliárd jüanov  pre 19 provincií bolo "zneužitých." Peniaze sa použili na rôzne oslavy a dary.

Súvisiace články

Aktuálne správy