V Taliansku tento rok nebudú rásť dane

Taliansky premiér Matteo Renzi zároveň potvrdil novú vládnu prognózu hospodárskeho rastu, podľa ktorej by talianska ekonomika mala v tomto roku posilniť o 0,7 %.

Taliansky premiér Matteo Renzi v utorok prisľúbil, že v tomto roku už vláda nepristúpi k výdavkovým škrtom, či k zvyšovaniu daní. "Nebudú žiadne škrty, žiadne zvyšovanie daní,“ povedal Renzi. Premiér zároveň potvrdil novú vládnu prognózu hospodárskeho rastu, podľa ktorej by talianska ekonomika mala v tomto roku posilniť o 0,7 %. Jesenná prognóza počítala s rastom na úrovni 0,6 %. V budúcom roku by mala talianska ekonomika posilniť o 1,4 %.

 

Minister hospodárstva Pier Carlo Padoan uviedol, že rozpočtový deficit krajiny by mal byť v tomto roku na úrovni 2,6 % hrubého domáceho produktu (HDP). V roku 2016 by sa mal dostať na 1,8 % HDP. Zároveň doplnil, že dlh krajiny by mal v tomto dosiahnuť 132,5 % HDP a v roku 2016 by mal poklesnúť na 130,9 % HDP.

Talianska vláda prisľúbila, že zníži rozsah verejného sektora. Podľa Renziho škrty v približnej výške 10 mld. eur by mali prinášať efekt od budúceho roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy