Správy z trhu práce USA podporili ceny ropy, cena WTI vzrástla k 54 USD

Ceny ropy dnes zaznamenali rast, pričom cena americkej WTI sa posunula viac než o dolár. Dôvodmi sú najnovšie priaznivé správy z amerického trhu práce, ako aj vyhlásenia člena vedenia americkej centrálnej banky Fed v súvislosti so zvyšovaním úrokových sadzieb. Informovala o tom agentúra Reuters.
Najskôr americké ministerstvo práce oznámilo, že ponuka voľných pracovných miest v Spojených štátoch sa vo februári zvýšila o 168.000 na 5,1 milióna. To je najväčší počet za posledných 14 rokov. Trh následne ovplyvnili aj vyjadrenia prezidenta Federálnej rezervnej banky v Minneapolise Narayanu Kocherlakotu, podľa ktorého by Federálny rezervný systém (Fed) mal so zvyšovaním úrokových sadzieb počkať až do 2. polroka budúceho roka. Navyše, aj potom by sadzby mal zvyšovať len miernym tempom.
Trhy v súčasnosti čakajú na správy o stave ropných zásob v USA za minulý týždeň. Americký ropný inštitút ich zverejní dnes, americké ministerstvo energetiky oznámi svoje údaje v stredu 8. apríla. Analytici očakávajú, že zásoby sa opäť zvýšia.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v máji vzrástla do 18.58 h SELČ o 1,65 USD na 53,79 USD (49,59 eura) za barel (159 litrov), pričom v priebehu obchodovania dosiahla 53,84 USD/barel.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent sa zvýšila o 1,10 USD na 59,22 USD za barel. V priebehu dňa kolísala v rozmedzí od 57,02 USD do 59,27 USD/barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy