Dovoz Ruska sa v 1. štvrťroku prepadol viac než o tretinu

Dovoz Ruska zaznamenal v 1. štvrťroku tohto roka pokles viac než o tretinu. Dôvodom sú medzinárodné sankcie voči Rusku a pokles hodnoty rubľa. Informovala o tom agentúra AP.
Podľa údajov ruskej colnej služby dosiahol dovoz Ruskej federácie za prvé tri mesiace tohto roka 37,9 miliardy USD (34,94 miliardy eur), zatiaľ čo v rovnakom období vlani to bolo 59,1 miliardy USD. Medziročne to predstavuje pokles takmer o 36 %. Údaje nezahŕňajú dovoz z niektorých postsovietskych krajín.
Aj keď po prudkom páde v závere minulého roka sa kurz rubľa tento rok čiastočne zotavil, ešte stále sa nachádza výrazne pod úrovňou z 1. štvrťroka 2014. Pre Rusko to znamená drahší dovoz.
V rámci celkového dovozu sa v medziročnom porovnaní najvýraznejšie znížil import potravín, čo je dôsledok ruského embarga na dovoz týchto produktov z krajín Európskej únie a iných západných štátov. Moskva uvalila embargo na dovoz viacerých potravín zo Západu v auguste minulého roka v reakcii na sankcie západných štátov proti Rusku. Tie tak zareagovali na anexiu polostrova Krym a neskoršie kroky Moskvy voči Ukrajine.

Súvisiace články

Aktuálne správy