Výdavky francúzskych spotrebiteľov mierne vzrástli

Februárové spotrebiteľské výdavky v krajine medzimesačne stúpli o 0,1 %, prognózovalo sa, že budú stagnovať

Francúzske spotrebiteľské výdavky vo februári medzimesačne posilnili o 0,1 % po januárovom zvýšení o 0,7 %. Informoval o tom v utorok štatistický úrad krajiny INSEE. Výdavky francúzskych spotrebiteľov sa tak vo februári vyvíjali lepšie, ako sa predpokladalo. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpovedali, že výdavky spotrebiteľov budú vo februári stagnovať.

Výdavky Francúzov na autá vo februári síce oslabili o 0,8 % po januárovom raste o 3,4 %, ale výdavky na tovary dlhodobej spotreby pre domácnosti pokračovali v raste. Vo februári stúpli o 0,5 % po raste o 1 % v predchádzajúcom mesiaci. Rast spotreby energií domácnosťami sa vo februári mierne zrýchlil, keďže stúpli o 0,8 % po januárovom raste o 0,6 %. Hlavným dôvodom boli väčšie výdavky na kúrenie, keďže teploty vo Francúzsku boli mierne nižšie ako je pre február typické. Výdavky francúzskych spotrebiteľov na pohonné hmoty však opäť klesli, hoci menej výrazne.

Podľa francúzskej centrálnej banky by hrubý domáci produkt krajiny mal v prvom štvrťroku posilniť o 0,3 %. Vláda prezidenta Francoisa Hollandea predpokladá, že za celý tento rok francúzske hospodárstvo posilní o 1 %. V minulom roku ekonomika krajiny vzrástla o 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy