Čína by sa nemala sústrediť len na tempo rastu ekonomiky

Čína by sa nemala sústrediť len na tempo rastu svojej ekonomiky. Vyhlásil to dnes čínsky prezident Si Ťin-pching, ktorý znova zopakoval, že cieľom Pekingu je dosiahnuť udržateľnú a "kvalitnejšiu" expanziu hospodárstva.

Čína by sa nemala sústrediť len na tempo rastu svojej ekonomiky. Vyhlásil to dnes čínsky prezident Si Ťin-pching, ktorý znova zopakoval, že cieľom Pekingu je dosiahnuť udržateľnú a „kvalitnejšiu“ expanziu hospodárstva. Informovala o tom agentúra Reuters.
Čínska vláda znížila svoj rastový cieľ a v tomto roku počíta so zvýšením hrubého domáceho produktu (HDP) o 7 %. To bude najpomalší rast čínskej ekonomiky za 25 rokov.
Vlani sa však Pekingu nepodarilo dosiahnuť plánovaný výsledok. Dal si totiž za cieľ rast hospodárstva na úrovni 7,5 %. Ale výkon druhej najväčšej svetovej ekonomiky sa v roku 2014 nakoniec zvýšil o niečo menej, a to o 7,4 %, čo bol jej najslabší výsledok od roku 1990.
Medzinárodný menový fond (MMF) počíta v tomto roku s výraznejším spomalením ekonomiky ako Peking. Fond očakáva, že HDP Číny tento rok vzrastie len o 6,8 % a v roku 2016 o 6,3 %.
Prezident Si Ťin-pching v súvislosti s očakávaným tohtoročným rastom HDP o 7 % konštatoval, že v porovnaní s výkonom vyspelých svetových ekonomík je to stále impozantný výsledok.
Pripomenul, že čínska ekonomika v uplynulých rokoch preukázala svoju odolnosť a má veľký potenciál, čo politikom dovoľuje využívať rôzne nástroje na podporu jej rastu. Analytici predpovedajú, že čínska centrálna banka v priebehu tohto roka zníži kľúčovú úrokovú sadzbu.

Súvisiace články

Aktuálne správy