Počet nových nezamestnaných v USA stúpol

Počet nových nezamestnaných Američanov žiadajúcich o štátne dávky sa v týždni končiacom sa 27. decembra zvýšil o 17 tis. na sezónne upravených 298 tisíc.

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátnu podporu, minulý týždeň stúpol viac, ako sa očakávalo. Trend vývoja počtu nových nezamestnaných v krajine však naďalej zodpovedal udržateľnému posilňovaniu trhu práce. Americké ministerstvo práce v stredu informovalo, že počet nových nezamestnaných žiadajúcich o štátne dávky sa v týždni končiacom sa 27. decembra zvýšil o 17 tis. na sezónne upravených 298 tisíc. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpokladali, že počet nových nezamestnaných stúpne iba na 290 tisíc.

Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných, ktorý sa považuje za lepší ukazovateľ trendov na trhu práce, sa zvýšil iba o 250 na 290 750. Pod hranicou 300 tis. je štvortýždňový priemer už šestnásť týždňov po sebe. Zo správy amerického rezortu práce ďalej vyplýva, že počet nezamestnaných poberajúcich podporu dlhšie ako týždeň sa v týždni končiacom sa 20. decembra znížil o 53 tis. na 2,35 milióna.

Súvisiace články

Aktuálne správy