Aktivita čínskeho výrobného sektora klesla v decembri na 7-mesačné minimum

Aktivita čínskeho výrobného sektora zaznamenala v poslednom mesiaci roka pokles, čo je ďalším signálom, že rast čínskej ekonomiky pokračujúce v spomaľovaní. Informovali o tom agentúra DPA a server wsj.com.
Konečný index nákupných manažérov HSBC pre čínsky výrobný sektor klesol v decembri na 49,6 bodu z 50-bodovej hranice v novembri. To znamená pokles aktivity v sektore, keďže rast sektora od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Konečný údaj HSBC za december je síce mierne lepší než pôvodne udávaná hodnota 49,5 bodu, no je to najhorší výsledok od mája tohto roka.
Podľa analytikov to naznačuje možné problémy pre výrobný sektor v najbližšej budúcnosti, najmä v dôsledku slabého domáceho dopytu. „Toto nie je dobrý signál pre budúci rok,“ povedal Lu Čeng-wei, vedúci analytik Industrial Bank Co. v Šanghaji. Ekonómovia teraz predpokladajú, že takýto vývoj by mohol viesť k ďalším opatreniam na podporu ekonomiky.
Hospodársky rast Číny sa v 3. štvrťroku medziročne spomalil na 7,3 %, čo predstavuje 5-ročné minimum. Za celý rok vláda pôvodne počítala s rastom na úrovni 7,5 %, najnovšie sa ale očakáva, že túto úroveň čínska ekonomika nedosiahne. Navyše, ekonómovia predpokladajú, že v roku 2015 sa rast hrubého domáceho produktu spomalí ešte viac, na 7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy