Ruská ekonomika klesla v novembri prvýkrát za päť rokov

Ekonomika Ruska zaznamenala v novembri 2014 pokles, prvý za posledných päť rokov. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo hospodárstva. Informovala o tom agentúra Reuters.
Ministerstvo hospodárstva uviedlo, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny klesol v novembri medziročne o 0,5 %, čo je prvý pokles od októbra 2009. Vzhľadom na to, že základom ruskej ekonomiky je export ropy, analytici očakávajú, že pre pretrvávajúce nízke ceny komodity sa stav ekonomiky bude ešte zhoršovať.
Pokles cien ropy, ktorý trvá už niekoľko mesiacov, sa zrýchlil po novembrovom rozhodnutí Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), že ropný kartel ani v takejto situácii na trhu svoju ťažbu neobmedzí. Od júna tak už ceny ropy poklesli približne o 50 %. Minister financií Anton Siluanov minulý týždeň uviedol, že ak ceny ropy zotrvajú na úrovni okolo 60 USD (49,10 eura) za barel (159 litrov), ruská ekonomika klesne na budúci rok o 4 %.
Ekonomiku navyše poškodzujú aj sankcie západných štátov za anexiu Krymu a postoj Kremľa k situácii na východe Ukrajiny. V rámci nich sa zastavili investície do ruských energetických firiem a navyše banky a viaceré veľké podniky majú zablokovaný prístup k financiám na zahraničných trhoch.
„Pri súčasných cenách ropy očakávame, že (ekonomická) situácia sa bude ďalej zhoršovať. Nie je žiadny dôvod na akýkoľvek optimizmus,“ povedal Dmitrij Polevoj, hlavný ekonóm moskovskej pobočky banky ING pre Rusko a krajiny Spoločenstva nezávislých štátov. „Táto situácia je dôsledkom sankcií, cien ropy a paniky, ktorú sme zaznamenali na trhoch počas decembra,“ dodal s tým, že škody v bankovom sektore a v oblasti spotrebiteľskej dôvery sa budú napravovať veľmi dlho.

Súvisiace články

Aktuálne správy