Maďarsko v októbri evidovalo obchodný prebytok 351 mil. eur

Export krajiny vyjadrený v eurách v sledovanom mesiaci medziročne oslabil o 2,2 %, import však vzrástol o 2,6 %.

Zahraničný obchod Maďarska za október podľa konečných údajov vykázal prebytok v objeme 351 mil. eur. Informoval o tom v utorok štatistický úrad krajiny KSH. Podľa predbežného odhadu bol prebytok na úrovni 373,8 mil. eur. Maďarský export vyjadrený v eurách medziročne oslabil o 2,2 %, import však v porovnaní s októbrom minulého roka vzrástol o 2,6 %. Za január až október bol obchodný prebytok krajiny na úrovni 5,33 mld. eur. V rovnakom období vlaňajška bol v sume 5,57 mld. eur.

Podiel členských krajín Európskej únie na dovoze Maďarska v období januára až októbra bol na úrovni 75 %. Na trhy členov EÚ v rovnakom období smerovalo 79 % maďarského vývozu. Export na trhy EÚ medziročne posilnil o 8,6 % a import o 13 %. V obchode so štátmi EÚ Maďarsko v sledovanom období dosiahlo prebytok 6,7 mld. eur.

Maďarský export na trhy mimo EÚ v období januára až októbra medziročne vzrástol o 0,9 % a dovoz z týchto trhov sa zmenšil o 2,4 %. V obchode s krajinami mimo EÚ krajina evidovala deficit 1,3 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy