Americký úrad pre energetiku zhoršil prognózu dopytu po rope

Federálny úrad pre energetiku (EIA) znížil prognózu rastu dopytu po rope pre rok 2015 o 230 tis. barelov ropy denne na 0,9 mil. barelov ropy denne

Ceny ropy sa pravdepodobne dostanú pod ďalší tlak a budú klesať. Vyplýva to zo stanoviska amerického Federálneho úradu pre energetiku (EIA), ktorý znížil prognózu rastu dopytu po rope pre rok 2015 o 230 tis. barelov ropy denne na 0,9 mil. barelov ropy denne. EIA očakáva pokles dopytu po ruskej rope. EIA zároveň predpokladá, že nadbytok ropy na trhu ešte zhoršia dodávky z krajín, ktoré nepatria do Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).

Ceny ropy zaznamenávajú prudký pokles od júna. Dôvodom je pomalý rast dopytu a prudký rozvoj ťažby bridlicovej ropy v Severnej Amerike. Dodávky britskej ropy Brent v piatok dosiahli cenu okolo 63 USD za barel. V porovnaní s júnom tohto roku je táto suma o viac než 40 % nižšia.

Úrad zároveň uviedol, že v roku 2015 pravdepodobne zníži produkciu iba Rusko. Krajinu bolestivo zasiahli nižšie ceny ropy a sankcie zo strany západných krajín.

OPEC v novembri neurobila žiadnu zmenu svojich ťažobných kvót. Snahu o akékoľvek zníženie ťažobných kvót OPEC-u blokovali ropní producenti z oblasti Perzského zálivu pod vedením Saudskej Arábie a nevšímali si výzvy chudobnejších členov kartelu na kroky zamerané na zastavenie poklesu cien ropy.

(1 EUR = 1,248 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy