Nemeckí investori podporujú návrh zákona o odbornom vzdelávaní a príprave

Nemeckí investori na Slovensku vítajú úsilie vlády o reformu odborného vzdelávania. Ako dnes pre TASR uviedol hovorca Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory (SNOPK) Markus Halt, rozhodujúce je, aby sa v nasledujúcom školskom roku zaviedol na dopyt a prax orientovaný duálny systém vzdelávania. Vzhľadom na kritickú situáciu na pracovnom trhu sú podľa neho potrebné rýchle riešenia.
Členovia SNOPK oceňujú, že návrh zákona o odbornom vzdelávaní a príprave posilňuje pozíciu firiem v procese odborného vzdelávania. Zákon zavádza inštitút učebnej zmluvy a firemného inštruktora, výrazne zvyšuje podiel praktického vyučovania a definuje hmotné a finančné zabezpečenie žiaka. „Z pohľadu hospodárstva sú tieto zmeny absolútne nevyhnutné, aby sa vzdelávací systém pripravil na výzvy budúcnosti,“ zdôraznil Halt.
Nemecké firmy pôsobiace na Slovensku upozornili na to, že absolventom technických stredných odborných škôl chýbajú praktické vedomosti. „Len vďaka vysokému podielu praxe na vyučovaní získajú žiaci kompetencie, ktoré nevyhnutne potrebujú na to, aby sa z nich stali odborníci,“ myslí si viceprezident SNOPK a predseda predstavenstva Volkswagen Slovakia Albrecht Reimold.
Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily v priemysle sa podľa neho medzičasom stal pre mnohých nemeckých investorov významnou otázkou pri posudzovaní investičného prostredia v SR. „Aby sa s výhľadom do budúcnosti vykryl dopyt po kvalifikovaných odborníkoch, je potrebný dostatok dobre vzdelaných absolventov. Preto je duálne vzdelávanie dôležitým faktorom pre rozvoj investičného prostredia na Slovensku,“ doplnil Reimold.
Zavedenie duálneho systému v roku 2015 by SNOPK považovala za dôležitý signál pre investorov. Vzhľadom na pretrvávajúcu vysokú nezamestnanosť mladých ľudí je podľa nej nutné nový zákon rýchlo prijať.

Súvisiace články

Aktuálne správy