Poľsko odmietalo prijímať väzňov, CIA ponúkla milióny dolárov

, E15 Foto: SITA

Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) zaplatila Poľsku značnú sumu peňazí, pretože Varšava v roku 2003 pohrozila, že prestane prijímať ďalších väzňov do tajnej americkej väznice na poľskom území. Vyplýva to zo správy o vypočúvacích metódach CIA zverejnenej v utorok Senátom, ktorej závery vtedajší poľský premiér označil za ohováranie. Exprezident Aleksander Kwaśniewski naproti tomu dnes ako vôbec prvý politík pripustil existenciu väznice.

V dokumente sú síce názvy krajín začiernené, z kontextu je však podľa Reuters jasné, že jej významná časť je venovaná väznici na poľskom území. Poľskí predstavitelia vraj rozhodli po teroristických útokoch z 11. septembra 2001 umiestniť zariadenie CIA z dôvodu udržania dobrých vzťahov s Washingtonom, kvôli obavám z nelegálnych praktík však v roku 2003 odmietli prijímať ďalších väzňov.

"Dohoda o umiestnení zadržiavacieho zariadenia CIA v krajine viedla k mnohým trvalým nezhodám medzi krajinou a CIA," uvádza správa s tým, že nezhody musela prekonať intervencia amerického veľvyslanca u poľského vedenia. Ambasador podľa správy dohodol zaplatenie "miliónov dolárov" (číslovka označujúca počet miliónov je tiež začiernená), načo Varšava svoje rozhodnutie prehodnotila a prijala ďalšieho väzňa.

Poľský spravodajský web dziennik.pl napísal, že správa potvrdzuje skoršie informácie o 15 miliónoch dolárov, ktoré vedenie krajiny dostalo za to, že USA poskytli pre vytvorenie väznice armádne stredisko poľskej spravodajskej služby pri Starych Kiejkutach. Jej existenciu uznal aj dávnejší verdikt Európskeho súdu pre ľudské práva.

Poľská ústava úplne zakazuje mučenie či akékoľvek neľudské zaobchádzanie. Podľa správy bol pritom v Poľsku mučený celý rad väzňov, napríklad Palestínčan abú Zubajdá podozrivý z organizovania ciest pre špičky Al-Kájdy v Afganistane.

Vedenie CIA odmietlo správu komentovať, vtedajšieho poľskí lídri existenciu väznice až na jedinú výnimku popierajú. Onou výnimkou sa dnes stal exprezident Kwaśniewski, ktorý pripustil, že za jeho pôsobenia v prezidentskom úrade Poľsko ponúklo USA miesto pre tajnú väznicu, mučenie však neodsúhlasili. V čase po útokoch na New York a Washington považovalo NATO USA za ohrozenú krajinu a Poľsko jej chcelo pomôcť, uviedol bývalý poľský vodca v rozhlasovom vysielaní TOK FM.

O drsných praktikách vraj nevedel a v dohode obsiahnuté neboli. "Ste tak naivný, že si myslíte, že tajná služba príde k prezidentovi a povie: 'šéfe, budeme porušovať zákony, mučiť, a neprinesie to žiadny výsledok'? O tom sa nehovorí," odpovedal Kwaśniewski moderátorovi na otázku, či schválil mučenie väzňov v Poľsku. Po nátlaku poľského vedenia väznica skončila, dodal Kwaśniewski.

Vtedajší premiér Leszek Miller nechcel existenciu väznice komentovať, informácia o peniazoch, za ktoré Poľsko dočasne pristúpilo na predĺženie spolupráce, je však podľa neho nepravdivá. "Pokiaľ ide o tézy správy, že poľská spravodajská služba konala tak alebo onak za peniaze, tak to je jednoducho ohováranie," reagoval v rozhovore s televíziou TVN24 súčasný šéf poľskej ľavice Miller.

Americký prezident Barack Obama upozornil súčasnú šéfku vlády Kopaczovú na možné dôsledky správy už deň pred jej zverejnením. Premiérka krajiny, ktorá dlhodobo patrí k hlavným americkým spojencom v strednej Európe, Obamu uistila, že správa nebude mať na vzťahy oboch krajín žiadny vplyv.

Poľskí obhajcovia ľudských práv však v dokumente vidia ďalší dôkaz o tom, že na poľskom území dochádzalo k ich vážnemu porušovaniu. "Vo veľkej miere zradili za peniaze poľskú ústavu a všetky hodnoty, ktoré sú s ňou späté," povedal na adresu vtedajších poľských predstaviteľov viceprezident varšavskej Helsinskej nadácie pre ľudské práva

Súvisiace články

Aktuálne správy