Zisk globálneho leteckého odvetvia sa zlepšuje

Medzinárodná asociácia pre leteckú dopravu odhaduje, že čistý zisk odvetvia v tomto roku bude v objeme 19,9 mld. USD a v budúcom roku 25 mld. USD

Klesajúce ceny pohonných hmôt a silnejší ekonomický rast umožnia globálnemu odvetviu leteckej dopravy dosiahnuť za rok 2014 celkový čistý zisk 19,9 mld. USD. Vyplýva to z odhadu Medzinárodnej asociácie pre leteckú dopravu (IATA). Najnovšia prognóza asociácie je zlepšením v porovnaní s predchádzajúcou predikciou, ktorá rátala s tým, že odvetvie leteckej dopravy za tento rok vykáže čistý zisk 18 mld. USD.

Medzinárodná asociácia pre leteckú dopravu sídliaca v Ženeve zastupuje približne 250 leteckých spoločností, ktoré sa na globálnej leteckej preprave podieľajú 84 percentami. Asociácia očakáva, že čistý zisk celosvetového leteckého odvetvia sa v budúcom roku zvýši na sumu 25 mld. USD.

„Výhľad odvetvia sa zlepšuje. Pokračujúce zotavovanie globálnej ekonomiky a pokles cien ropy by mali posilniť obrat v odvetví v budúcom roku,“ uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ IATA Tony Tyler. Náklady leteckých firiem na pohonné hmoty v roku 2015 klesnú na sumu 192 mld. USD z tohtoročnej odhadovanej sumy 204 mld. USD, uviedla IATA.

(1 EUR = 1,2369 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy