Oplatí sa byť pravákom: Prečo ľaváci zarábajú menej

, huffingtonpost Foto: photl

Podľa nedávnej štúdie uverejnenej v časopise Journal of Economic Perspectives, ľaváci zarábajú ročne menej asi o 10 až 12 percent ako praváci.

Štúdiu viedol Joshua Goodman, ekonóm Harvardovej Kennedy School. Je to po prvý krát, kedy sa vedecky pokúšajú vysvetliť rozdiely v príjmoch medzi pravákmi a ľavákmi.

Prečo vôbec vzniká tento rozdiel? Môže to súvisieť s tým, ako ľaváci korelujú s ďalšími atribútmi. Goodman zistil, že títo ľudia "majú viac emocionálnych problémov aj problémov so správaním, trpia viac poruchami učenia, ako je dyslexia, často končia svoje štúdiá predčasne a pracujú v profesiách, ktoré vyžadujú menej kognitívnych zručností," uvádza sa v správe.

Je tu ale jedna zaujímavá výnimka, ak sa ľaváci narodia matke ľaváčke, nemajú tendenciu vykazovať nižšie využitie logického, intuitívneho a kreatívneho myslenia ako praváci, ktorí tvoria až 90 % svetovej populácie.

Goodman vo svojom výskume analyzoval päť sád údajov pochádzajúcich z USA a Veľkej Británie, aby zistil, ako vplýva ľavorukosť na príjmy počas stanoveného časového rozmedzia.

Goodman zistil, že asi 11 až 13 percent populácie sú ľaváci, týmto zistením len podporil už predchádzajúce výskumy. Ľaváci pri pohľade do histórie stáli na okraji spoločnosti, Goodman pripomína, že už v priebehu stredoveku týchto ľudí obviňovali. že sú "posadnutí diablom." Stredoveký židovský filozof Maimonides povedal, že ľaváci by sa nemali stať kňazmi. "Čo je isté… z ľavákov sú častejšie zločinci ako poctiví muži, a častejšie sú to aj šialenci," napísal v roku 1903 taliansky kriminalista Cesare Lombroso.

Dokonca aj slovíčko "ľavý" v angličtine "left“ má nepríjemnú spojitosť, ak sa pozrieme na jeho pôvodné korene. Je totiž odvodené zo starého anglického slova "lyft", čo znamenalo "lenivý, slabý, nerozhodný alebo nanič," tvrdí Goodman.

Ale dnes už "ľaváctvo prišlo do módy," poukazuje Goodman na to, že "moderní zástancovia tvrdia, že ľaváctvo vás radí medzi vysoko talentovaných jedincov."

Koniec koncov aj traja z posledných štyroch americkcých prezidentov boli ľaváci, jedine George W. Bush je pravák. Aj v skupine úspešných ľudí nájdeme ľavákov, napríklad Bill Gates a Oprah Winfrey. Navyše je tu je tu aj nový výskum, ktorý naznačuje, že ľaváci môžu byť viac kreatívni.

Existujú najmenej dve veľmi často citované štúdie, ktoré naznačujú, že medzi inteligentnými ľuďmi nájdeme väčší podiel ľavákov. Goodmanove výsledky hovoria ale čosi iné. Ale ako nedávno poukázal Bloomberg, Goodmanov výskum nutne neobhajuje dávnejšie poznatky. Je možné, že ľaváci sú až neúmerne zastúpení na samom vrchole pyramídy zručností. Ale databáza, ktorú mal Goodman k dispozícii, neobsahovala dostatok podrobností o týchto extrémoch. Inými slovami, medzi úspešnými môžu ľaváci korelovať s určitými výhodami, ale štatisticky medzi nami ostatnými, sú to praváci, ktorí sa dostávajú najčastejšie na vrchol úspešnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy