Nenechajte sa nachytať: Spájanie asistenčných služieb s dodávkou elektriny a plynu je neprípustné

Spájanie asistenčných služieb s dodávkou elektriny a plynu je neprípustné. Uviedol to hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Miroslav Lupták v súvislosti s ponúkanými dodatkami v zmluvách o dodávke energií.

Spájanie asistenčných služieb s dodávkou elektriny a plynu je neprípustné. Uviedol to hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Miroslav Lupták v súvislosti s ponúkanými dodatkami v zmluvách o dodávke energií. V nich sú odberatelia vystavení frázam o zľavách a výhodách plynúcich z tzv. asistenčných služieb. V ponuke asistenčných služieb možno nájsť napríklad pomoc v prípade havárie, zablokovania dverí, či lekára na telefón.

ÚRSO podľa Luptáka takéto nekorektné obchodné podmienky, ktoré dodatky obsahujú, nikdy neschvaľoval a ani schvaľovať nebude. Pokladá ich za nátlak na neskúsených odberateľov, ktorý pri administratívnych postupoch môže viesť až k odpojeniu od energie.

Za svoju povinnosť považuje úrad upozorniť odberateľov elektriny a zemného plynu v domácnostiach na to, že v skutočnosti nejde o služby v prospech odberateľa, ale o trik, ako si zaviazať na dlhý čas odberateľa, aby platil za niečo, čo vôbec nepotrebuje a vlastne ani nechce.

Na odberateľa energie podľa neho číhajú pasce v podobe neprehľadných podmienok o časovej viazanosti dodatkov. Komplikovanosť postupu zrušenia dodatkov nahráva zmene asistenčných služieb z doby určitej na dobu neurčitú a odberateľ tak bude ďalej platiť za služby bez ohľadu na to, či si to želá, alebo nie.

Úrad upozorňuje tiež, že ponúkané "zľavy" vôbec nemusia byť skutočnou zľavou. Výška a spôsob výpočtu zľavy je zložitá záležitosť a je veľmi pravdepodobné, že k uplatneniu zľavy ani nedôjde. Nárok na ňu totiž vznikne iba v prípade spotreby elektriny nad 2000 kWh za rok a dodávateľ ju poskytne až po splnení tejto podmienky.

Podnety a sťažnosti na uvedené nesprávne praktiky úrad registruje od odberateľov skoro každý deň a začal ich už s dodávateľmi riešiť. Žiada preto odberateľov, aby vo vlastnom záujme opatrne pristupovali k uvedeným ponukám a vyvarovali sa tak v budúcnosti možným komplikáciám.

"Samozrejme, aj úrad sám podnikne kroky na ochranu spotrebiteľov energií. V prípade, že sa sťažnosti preukážu ako oprávnené, začne správne konanie, ktoré sa môže skončiť udelením pokuty vo výške až 100.000 eur," dodal hovorca regulačného úradu.

Súvisiace články

Aktuálne správy