Poľsko nepotrebuje znižovať úrokové sadzby

Pokles spotrebiteľských cien nie je trvalý a nemá negatívny dopad na podnikateľskú aktivitu ani spotrebiteľské výdavky, tvrdí členka rady pre monetárnu politiku poľskej centrálnej banky Elzbieta Chojna-Duch

Poľsko v súčasnosti nepotrebuje znižovať úrokové sadzby, nakoľko silný hospodársky rast kompenzuje pokles spotrebiteľských cien. Uviedla to v pondelok predstaviteľka poľskej centrálnej banky Elzbieta Chojna-Duch. Hlavným dôvodom poklesu spotrebiteľskej inflácie sú nižšie ceny komodít na globálnych trhoch, čo je situácia, ktorú nemožno ovplyvňovať úrokovými sadzbami, uviedla ďalej členka rady pre monetárnu politiku poľskej centrálnej banky.

Banka tento mesiac ponechala hlavnú úrokovú sadzbu na úrovni 2 % a potvrdila, že menovú politiku uvoľní iba v prípade výrazného spomalenia hospodárskeho rastu. V treťom kvartáli poľská ekonomika vykázala prekvapujúco silný medziročný rast o 3,3 %, k čomu prispeli najmä súkromná spotreba a investície. Spotrebiteľské ceny v októbri medziročne klesli o 0,6 %, keď ich nadol stiahli nižšie ceny ropy a potravín. Pokles cien však nie je trvalý a nemal negatívny dopad na podnikateľskú aktivitu ani spotrebiteľské výdavky, zdôraznila predstaviteľka poľskej centrálnej banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy