Ruská centrálna banka znížila úrokovú sadzbu pre devízové úvery

Ruská centrálna banka znížila úrokovú sadzbu z devízových pôžičiek v snahe spomaliť oslabovanie rubľa a zmierniť nedostatok dolárov na ruskom bankovom trhu. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Presnejšie, Národná banka Ruska (NBR) znížila úrokovú sadzbu pre týždňové, 28-dňové a 12-mesačné devízové úvery o 100 bázických bodov na 0,5 % z predchádzajúcich 1,5 %.
Cieľom tohto kroku je poskytnúť peňažnému trhu dostatočné množstvo likvidity a dosiahnuť rovnováhu medzi ponukou a dopytom na devízovom trhu.
Ruská vláda tento týždeň prvýkrát priznala, že hospodárstvo krajiny, ktorá je najväčším svetovým vývozcom energií, sa na budúci rok prepadne do recesie. A bývalý člen centrálnej banky, ktorý nechcel byť menovaný, povedal, že v ruskom finančnom systéme „sa prejavuje mierna panika“ v súvislosti so sankciami Západu.
Európska únia, USA a ďalšie západné štáty uvalili na Rusko sankcie za anexiu Krymu a podporu separatistov. Tieto sankcie obmedzujú ruským bankám a firmám prístup na európske kapitálové trhy.

Súvisiace články

Aktuálne správy