Náhradný plynovod: Rusko je ochotné zapojiť len vybrané štáty

, ČTK Foto: SITA

Rusko je pripravené rokovať s niektorými z krajín, ktoré sa zúčastnili plánovanej výstavby plynovodu South Stream, aby ich prípadne zahrnulo do trasy iného plynovodu. Vyhlásil to veľvyslanec Ruska pri Európskej únii Vladimir Čižov. South Stream mal od budúceho roka dopravovať ruský plyn do strednej Európy a vyhnúť sa územiu Ukrajiny, Rusko ale v pondelok oznámilo koniec projektu.

"Som si istý, že ruská strana je pripravená rokovať s týmito krajinami o tom, čo musíme urobiť a ako túto situáciu riešiť," vyhlásil diplomat podľa agentúry AFP. Z krajín, s ktorými je vraj Moskva ochotná rokovať, citoval Maďarsko, Rakúsko a Srbsko. Z rozhovorov naopak vylúčil Bulharsko, ktoré vraj nie je spoľahlivým partnerom.

Bulharsko začiatkom júna na žiadosť Európskej komisie pozastavilo prípravné práce na plynovode v reakcii na marcové pripojenie ukrajinského Krymu k Rusku. Rusko v pondelok uviedlo, že bez súhlasu Bulharska výstavbu plynovodu realizovať nebude. V ten istý deň Moskva podpísala dohodu s Tureckom o výstavbe podmorského plynovodu cez Čierne more, ktorý by spájal obe krajiny.

Čiž uviedol, že z hlavného uzla v Turecku sa dá tento plynovod rozšíriť "všetkými smermi". Pre krajiny, ktoré doteraz vyjadrovali záujem o dodávky plynu zo South Streamu, vraj prípadné potrubné vedenia z Turecka nakoniec "nebudú horšie" ako South Stream.

Maďarsko, Rakúsko, Srbsko či Bulharsko South Stream vnímali ako spôsob zabezpečenia dodávky plynu v prípade narušenia tranzitu cez Ukrajinu, čo už Európa zažila pred ôsmimi aj pred piatimi rokmi. Plyn z ruského projektu by navyše uspokojil skoro 15 percent európskeho dopytu.

Súvisiace články

Aktuálne správy