Ekonomikám Rumunska, Bulharska a Maďarska sa darí

V treťom kvartáli rumunské hospodárstvo medziročne vzrástlo o 3,2 %, bulharská ekonomika sa zväčšila o 1,5 % a maďarská o 3,2 %

Rumunský hrubý domáci produkt (HDP) v treťom kvartáli medziročne posilnil o 3,2 %. Informoval o tom v stredu štatistický úrad krajiny, ktorý tak potvrdil svoj predbežný odhad. Medzikvartálne sa rumunské hospodárstvo v období júla až septembra zväčšilo o 1,8 %. Predbežný odhad naznačoval medzikvartálne posilnenie o 1,9 %. Rumunská ekonomika v treťom štvrťroku vzrástla viac, ako predpokladali analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters. Očakávali totiž, že medziročne stúpne o 0,85 % a oproti druhému štvrťroku sa zväčší o 0,4 %.

V treťom kvartáli sa darilo aj bulharskému hospodárstvu. Štatistický úrad krajiny v stredu uviedol, že ekonomika medziročne vzrástla o 1,5 % a medzikvartálne sa podľa sezónne upravených údajov zväčšila o 0,5 %. Bulharská vláda za tento rok očakáva rast HDP o 1,5 %. Európska komisia (EK) prognózuje, že bulharská ekonomika sa za celý rok 2014 zväčší o 1,2 % a podľa predikcie Medzinárodného menového fondu (MMF) bude rast na úrovni 1,4 %.

Maďarské hospodárstvo v treťom štvrťroku podľa konečných neupravených údajov medziročne posilnilo o 3,2 %. Tempo hospodárskeho rastu krajiny sa tak spomalilo po medziročnom zväčšení HDP v druhom kvartáli o 3,9 %. Informoval o tom v stredu maďarský štatistický úrad. Zároveň uviedol, že oproti druhému štvrťroku sa ekonomika krajiny v období júla až septembra zväčšila o 0,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy