Skokanom roka v platení dane z príjmu sa stala žilinská Kia Motors

Najlepší platitelia dane z príjmu právnických osôb za minulý rok dostali dnes od Finančnej správy ocenenia Merkúr 2014. Ceny si prevzalo osem najlepších spoločností podľa jednotlivých krajov. Ďalšie ocenenie daňového úradu pre vybrané subjekty si prevzala žilinská Kia Motors Slovakia, ktorá sa stala víťazom aj v kategórii Skokan roka.
„Kritériá boli nastavené na najvyššiu daň z príjmu právnických osôb v absolútnej hodnote zaplatenú v kraji za rok 2013. V tomto roku sme sa rozhodli vyhodnocovať spoločnosti v krajoch preto, lebo ak by to bolo v celoslovenskom pomere, obávame sa, že stále by boli oceňovaní tí istí veľkí globálni hráči. Takto nám to príde spravodlivejšie,“ zhodnotil pre TASR prezident Finančného riaditeľstva František Imrecze.
Kritériami súťaže boli tiež žiadny dlh na daniach, žiadne nálezy kontrol nad 10.000 eur, žiadne porušovanie zákona o elektronickej registračnej pokladnice. „Všetci tí, ktorí cenu dostanete, tieto kritéria spĺňate, ako aj ďalšie, že najväčšou mierou prispievate do štátneho rozpočtu,“ konštatoval Imrecze pred udelením cien.
V novej kategórii Skokan roka sa vyhodnotil najvyšší rozdiel medzi zaplatenou daňou za rok 2012 a 2013. Konateľ a finančný riaditeľ spoločnosti Kia Motors Seung-Jong Hong verí, že spoločnosť dostane rovnaké ocenenie aj na budúci rok. Zvýšenie príjmov pripísal zmene a nárastu biznisu a efektívnejšiemu narábaniu s nákladmi.
Za Bratislavsky kraj cenu získala Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (Javys), ktorá sa zameriava na prevádzkovanie, udržiavanie a vyraďovanie jadrových zariadení, ako aj nakladanie s vyhoretým jadrovým palivom. V Banskobystrickom kraji bola ocenená Slovenská banská, spoločnosť je okrem iného zameraná na banskú činnosť a regionálny výskum. V Košickom kraji Eltra, ktorá pôsobí v oblasti silnoprúdovej elektrotechniky, jej dominantnou náplňou je dodávateľská činnosť na pevných trakčných zariadeniach celoštátnych dráh a silnoprúdovej elektrotechniky. Spoločnosť Cikautxo SK, ktorá produkuje gumové výrobky pre automobilový a elektro priemysel, dostala ocenenie za Nitriansky kraj.
V Prešovskom kraji bola ocenenou spoločnosť Synot, okrem loterijného priemyslu pôsobí i v rade iných odvetví. Firma Marius Pedersen, ktorá poskytuje komplexné služby v oblasti nakladania s odpadmi, dostala cenu za Trenčiansky kraj, poisťovacia spoločnosť Respect Slovakia za Trnavský kraj. Za Žilinský kraj bolo ocenené neštátne zdravotnícke zariadenie Klinická biochémia, ktorá poskytuje komplexné laboratórne služby.
V tomto roku sa konal už 2. ročník súťaže, ktorá má pomenovanie po patrónovi obchodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy