Slovenskú ekonomiku opäť ťahal najmä domáci dopyt

Slovenská ekonomika bola aj v 3. štvrťroku tohto roka ťahaná výlučne domácim dopytom, ktorý sa medziročne zvýšil o 2,8 %. Uviedol to analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák v reakcii na údaje rastu hrubého domáceho produktu (HDP) na úrovni 2,4 %, ktoré dnes zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V závere roka však očakáva jeho spomalenie.
„Čísla HDP za 3. štvrťrok nás príjemne prekvapili a zvýraznili pozitívne riziká našej prognózy HDP na tento rok. Náš odhad rastu ekonomiky preto v tomto roku revidujeme mierne smerom nahor z 2,2 na 2,3 %,“ povedal Koršňák. Naďalej však očakáva spomalenie ekonomického rastu v závere roka v dôsledku zhoršenia externého prostredia, ktoré by sa malo prejaviť najmä na číslach priemyslu. „Na základe úrovne produkcie v septembri sa zdá, že štartovacia pozícia priemyslu pre posledný štvrťrok je horšia, ako tomu bolo v predchádzajúcich štvrťrokoch,“ dodal.
Analytičku Slovenskej sporiteľne Katarínu Muchovú pozitívne prekvapili investície, ktoré medziročne vzrástli o 5,3 %. „Rast investícií je vítanou správou, keďže pomáha vytvárať podmienky pre rast ekonomiky aj v budúcnosti. Investície sa vytvárali najmä v priemysle, doprave a skladovaní, ako aj v sektore nehnuteľností,“ priblížila.
Ako ďalej uviedla, rast miezd oproti 2. kvartálu mierne spomalil. Reálne mzdy sa medziročne zvýšili o 4,3 %. „Rast reálnych miezd ovplyvnila nízka, až mierne negatívna inflácia v tomto roku. Vyššie mzdy a zlepšenie trhu práce prispievali k vyšším príjmom domácností a následnému zvýšeniu domácej spotreby,“ zhodnotila.
V budúcom roku očakáva Koršňák opäť pozvoľné zrýchľovanie ekonomického rastu. Slovenská ekonomika by mala podľa neho vzrásť v priemere o 2,5 %. „Tak, ako v tomto roku, ekonomiku by mal stále ťahať nahor najmä domáci dopyt, postupne by sa však mohol začať zotavovať aj zahraničný dopyt na trhoch Európskej únie a podporiť rast slovenského priemyslu,“ predpokladá.

Súvisiace články

Aktuálne správy