Slovenský maloobchod sa vyvíjal lepšie ako priemer EÚ

Sezónne upravené tržby maloobchodu v októbri v rámci celej 28-člennej Európskej únie medziročne posilnili o 2 %, na Slovensku to bolo o 6,5 %.

Sezónne upravené tržby maloobchodu v eurozóne v októbri medzimesačne posilnili o 0,4 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie o 0,7 %. Oproti rovnakému mesiacu vlaňajška sa maloobchodné tržby v eurozóne zvýšili o 1,4 % a v celej EÚ o 2 %. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Slovenské maloobchodné tržby sa v októbri vyvíjali lepšie ako priemer eurozóny aj celej EÚ, keďže medzimesačne posilnili o 1,5 % a oproti rovnakému mesiacu minulého roka o 6,5 %. Medzimesačný rast maloobchodných tržieb na Slovensku bol v rámci EÚ tretí najvýraznejší. Rovnaký prírastok tržieb evidovalo aj Lotyšsko. Medziročné posilnenie maloobchodných tržieb bolo rovnako tretie najvýraznejšie.

V rámci členských krajín Európskej únie, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, vzrástli v sledovanom mesiaci maloobchodné tržby najviac vo Fínsku (2,7 %), v Nemecku a vo Veľkej Británii (zhodne o 1,9 %) a v Lotyšsku a na Slovensku (zhodne o 1,5 %). Najviac klesli v Slovinsku (-1,9 %), v Portugalsku (-1,6 %) a v Rakúsku (-1,2 %). V medziročnom porovnaní sa tržby maloobchodu zvýšili najviac v Luxembursku (12,5 %), v Estónsku (6,9 %) a na Slovensku (6,5 %). Oproti októbru 2013 oslabili na Malte (-3,7 %) a v Slovinsku (-0,1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy