USA prestanú vyplácať dôchodky vojnovým zločincom

, ČTK;TASR Foto: SITA

Americká Snemovňa reprezentantov v utorok jednomyseľne schválila zákon, ktorý blokuje výplatu dôchodkov a sociálnych dávok nacistickým vojnovým zločincom. Podľa zákona, ktorého schválenie si vynútili sťažnosti médií, prídu o výplatu akýchkoľvek finančných pôžitkov ľudia zbavení amerického občianstva.

Hlasovanie v Kongrese predchádzali informácie americkej tlače, že z penzijných fondov sú v USA vyplácané milióny dolárov osobám podozrivým z vojnových zločinov spáchaných počas druhej svetovej vojny. Snemovňa reprezentantov sa z týchto dôvodov rozhodla uplatniť voči týmto osobám inštitút takzvanej denaturalizácie. V momente, keď budú takí ľudia zbavení amerického občianstva, výplata bude okamžite zastavená.

Podľa zistení agentúry AP poberali v USA dôchodok desiatky nacistických zločincov, aj keď boli zo Spojených štátov vyhostení. Ministerstvo spravodlivosti túto medzeru v zákonoch údajne využívalo k tomu, aby vojnových zločincov dostalo z krajiny. Vedenie ministerstva ale takéto obvinenia odmieta.

Agentúra AP, na základe dokumentov americkej administratívy a rozhovorov so zainteresovanými činiteľmi, dospela k záveru, že od roku 1979 dostávalo dávky minimálne 38 zo 66 bývalých nacistov a vojnových zločincov, vypovedaných z USA.

Agentúra AP identifikovala najmenej štyri prípady žijúcich poberateľov takýchto dávok. Je ním napríklad bývalý dozorca v koncentračnom tábore Sachsenhausen Martin Hartmann. Ten odišiel z USA do Berlína v roku 2007, krátko predtým, než mu odobrali americké občianstvo.

Ďalším je bývalý dozorca v koncentračnom tábore Auschwitz Jakob Denzinger (90), ktorý ušiel z USA do Nemecka v roku 2007. V súčasnosti žije v priestrannom byte v chorvátskom Osijeku.

Súvisiace články

Aktuálne správy