Maďarské priemyselné ceny v októbri poklesli

Medzimesačne sa októbrové ceny maďarských priemyselných výrobcov znížili o 0,9 %, ceny tovarov na domácom trhu klesli o 0,6 % a ceny tovarov určených na export oslabili o 1,1 %

Ceny maďarských priemyselných výrobcov v októbri oproti predchádzajúcemu mesiacu oslabili o 0,9 %. Informoval o tom v stredu na svojej internetovej stránke štatistický úrad krajiny. Ceny maďarských výrobcov na domácom trhu medzimesačne klesli o 0,6 %. Najvýraznejšie v porovnaní so septembrom zlacnel koks a rafinérske ropné produkty (-5,1 %), dopravné prostriedky (-0,9 %) a chemikálie a chemické produkty (-0,7 %).

Nezmenili sa ceny farmaceutických výrobkov, základných kovov a elektrických zariadení. Ceny elektriny, plynu, pary a klimatizovaného vzduchu medzimesačne o 0,9 % posilnili. Medziročne boli októbrové ceny maďarských priemyselných výrobcov na domácom trhu nižšie o 1,7 %.

Ceny maďarských exportovaných priemyselných tovarov v októbri oproti septembru oslabili o 1,1 %. Výrazne sa medzimesačne znížili exportné ceny koksu a rafinérskych ropných produktov (-5,1 %), potravín (-2,6 %) a chemikálií a chemických výrobkov (-2,1 %). Zvýšili sa však ceny strojov a zariadení, a to o 0,3 %. Exportné ceny v segmente elektrina, plyn, para a klimatizovaný vzduch stúpli o 4 %. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka sa októbrové ceny maďarského priemyselného exportu zvýšili o 2,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy