Kasparov prirovnal Putina k Hitlerovi, Západ ho má hneď zastaviť

, ČTK Foto: SITA

Ruský šachový veľmajster a politický opozičný aktivista Garri Kasparov prirovnal "diktatúru jedného muža" Vladimira Putina k vláde Adolfa Hitlera. Na medzinárodnom bezpečnostnom fóre vo Varšave tiež varoval, že ak sa Západu nepodarí ruského prezidenta zastaviť teraz, cena za to môže byť neskôr vyššia.

Kasparov tiež vyzval vedúcich západných činiteľov, aby v tlaku na Putina nepoľavovali v snahe získať strategickú spoluprácu s ním v otázkach, ako je iránsky jadrový program alebo boj s islamistami v Sýrii a Iraku. Putin totiž podľa neho nemá skutočný záujem o kompromis, namiesto toho potrebuje nestabilitu, aby mohol ospravedlniť svoje zotrvanie pri moci.

"Predstavovať si, že Putin má určitý strategický záujem, ktorý možno zdieľať, je chyba. Nevidím žiadnu strategickú vec, kde by jeho záujem mohol byť s Európou spoločný," zdôraznil.

Kasparov, ktorý dnes žije v New Yorku a je predsedom Nadácie pre ľudské práva, vyzval západných predstaviteľov, aby pochopili, že Putin je hrozba, a aby prejavili väčšiu rozhodnosť v tlaku na jeho režim.
 

"Neviem, aká je cena konfrontácie s Putinom teraz. Asi by bola vysoká. Ale z dejín viem, že zajtra bude cena vyššia. V roku 1936 by zastaviť Hitlera stálo určitú cenu. V roku 1937 by bola iná, v roku 1938 vyššia a v roku 1939 bolo neskoro," povedal.

Podľa Kasparova ruský prezident považuje za prejav slabosti západných predákov, keď hovoria, že nebudú uvažovať o vojenskom riešení.

Kasparov patril k vedúcim predstaviteľom liberálneho opozičného hnutia v Rusku a podieľal sa na organizovaní protestov proti Putinovmu režimu. Neskôr ale z Ruska s ďalšími opozičníkmi odišiel a v roku 2013 vyhlásil, že sa tam už nevráti, ale bude pokračovať v boji proti Putinovej vláde zo zahraničia.

Súvisiace články

Aktuálne správy