Stavebná výroba EÚ v septembri medziročne klesla

Sezónne upravená stavebná výroba v rámci celej 28-člennej Európskej únie oslabila oproti septembru minulého roka o 0,4 % a v rámci krajín eurozóny o 1,7 %.

Sezónne upravená stavebná výroba eurozóny v septembri oproti augustu oslabila o 1,8 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie o 0,9 %. Medziročne bola septembrová stavebná produkcia eurozóny nižšia o 1,7 % a v rámci celej EÚ o 0,4 %. Vyplýva to z prvých odhadov, ktoré zverejnil v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Údaje slovenského stavebníctva nemal úrad k dispozícii.

V rámci členských krajín Európskej únie, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, medzimesačne stavebná produkcia klesla v sledovanom mesiaci najviac v Slovinsku (-8,6 %), v Taliansku (-5,4 %) a vo Švédsku (-3,2 %). Najviac stúpla v Rumunsku (7,9 %), v Českej republike (2,7 %) a v Bulharsku (2,4 %).

V porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška posilnila stavebná produkcia najviac v Španielsku (9,1 %), v Českej republike (8,2 %) a v Maďarsku (7,3 %). Najväčší pokles evidovalo Taliansko (-10,6 %), Portugalsko (-5,2 %) a Francúzsko (-3,4 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy