Španielsko má vystupňovať konsolidačné úsilie

Ak má vláda dosiahnuť stanovené rozpočtové ciele, musí v poslednej tretine roka ušetriť viac než za predchádzajúcich osem mesiacov, tvrdí guvernér španielskej centrálnej banky Luis Maria Linde

Španielsko potrebuje v závere roka vystupňovať úsilie o zlepšenie stavu verejných financií, aby krajina dosiahla stanovené rozpočtové ciele. Vyhlásil to v stredu guvernér španielskej centrálnej banky Luis Maria Linde. Konsolidačné úsilie musí byť v poslednej tretine roka výraznejšie, než tomu bolo počas ôsmich mesiacov do konca augusta a malo by sa zamerať na hospodárenie regionálnych vlád, kde je riziko odchýlok od stanovených cieľov najväčšie, dodal guvernér.

Španielsko sa zaviazalo znížiť rozpočtový deficit v roku 2014 na 5,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) z vlaňajšej úrovne 6,3 %. Guvernér španielskej centrálnej banky ďalej uviedol, že problémy v domácom bankovom sektore sa zatiaľ nepodarilo úplne vyriešiť. Banky budú musieť v nasledujúcich rokoch navyšovať kapitál, po najnovších záťažových testoch európskych bánk je však ich východisková pozícia priaznivá, dodal Linde.

Súvisiace články

Aktuálne správy