Čína je pripravená vyvážať do Ruska agroprodukty aj zariadenia na ťažbu ropy

Čína je pripravená vyvážať do Ruska poľnohospodárske produkty, ako aj zariadenia na ťažbu ropy a plynu. Povedal to dnes čínsky podpredseda vlády Wang Jang, ktorý zároveň dodal, že zavedenie sankcií voči Rusku zo strany Západu bolo chybou. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.
„Čína je ochotná exportovať na ruský trh poľnohospodárske produkty, ako aj zariadenia potrebné na produkciu ropy a plynu,“ povedal Wang Jang počas 18. zasadnutia rusko-čínskej komisie pre prípravu pravidelných stretnutí predsedov vlád, ktoré sa dnes konalo v Soči.
Rusko má tak k dispozícii ďalšiu krajinu, ktorá môže kompenzovať prípadný problém s niektorými potravinami a agroproduktmi potom, čo Rusko v reakcii na sankcie Západu zaviedlo voči týmto krajinám embargo na dovoz spomínaných výrobkov. Ročný zákaz, ktorý Moskva oznámila 7. augusta, sa týka napríklad mäsa, rýb, mliečnych výrobkov, ovocia, zeleniny a morských produktov.
Embargo sa rozhodlo využiť viacero krajín, najmä Brazília, Turecko, Argentína a najnovšie má záujem aj Irán. Ako tento týždeň uviedla ruská veterinárna a fytosanitárna služba Rosselchoznadzor, Teherán prejavil záujem najmä o dodávky mäsa a mliečnych produktov na ruský trh.

Súvisiace články

Aktuálne správy