Neskončite na mizine: Aj inteligentní ľudia môžu mať hlúpe názory na peniaze

, businessinsider Foto: SITA

Konzultantka Megan Wallsová pri rokovaní so svojimi klientmi odhalila, ako skreslené majú inak inteligentní a schopní profesionáli predstavy o peniazoch. Vychádzajú z emócií, ktoré vedú k neuváženým činom a prinášajú neblahé výsledky.

Peniaze sa objavujú mávnutím čarovného prútika
Išlo o klienta, ktorý zdedil peniaze už na škole a mal pocit, že je vďaka tomu na dlhé roky zaistený. Prostriedky vyčerpal už počas štúdií. "Na mizine" sa potom ocitol ešte raz v neskoršom veku. Zakaždým veril, že sa peniaze zase zázrakom niekde objavia. "Kedykoľvek v detstve potreboval peniaze, vypýtal si od otca,“ vysvetľuje Wallsová. "Museli sme ho prinútiť k zmene uvažovania, aby získal pocit, že má nad peniazmi kontrolu a dokáže robiť finančné rozhodnutia, ktoré sú dobré ako pre neho, tak aj jeho rodinu."

Kreditná karta je bežný štandard
Priemerná americká domácnosť dlhuje vyše 7 tisíc dolárov na kreditných kartách. Medzi zadlženými domácnosťami je priemer viac ako dvojnásobný, takmer 15 500 dolárov. Pre niekoho sú dlhy skrátka bežnou súčasťou života. Hoci si držitelia kariet uvedomujú, že pôžičky je potrebné splácať, tlak dlhov nie je dosť silný. Zvlášť u mladších držiteľov kariet túžba po bezprostrednom uspokojení mnohokrát prevažuje nad zábranami utrácať.

Nákupy pre radosť
Ľudia podľa často nakupujú len preto, aby si urobili radosť alebo si kompenzovali niečo nepríjemné. Bohužiaľ na to často nemajú rozpočet. Keď potom príde čas platiť účty, panikária.

Peňazí nie je nikdy dosť
Istá klientka prišla za konzultantkou s dlhom 12 tisíc dolárov na kreditnej karte kvôli strachu, že jej finančná nezodpovednosť začne negatívne ovplyvňovať jej rodinu. "Počas detstva by jej rodičia povedali: 'Nemôžeme si to dovoliť, došli by nám peniaze'," spomína Wallsová. "Nechcela to počúvať a vyhýbala sa finančným otázkam. Potom ale odhalila nové možnosti. 'Som úspešná profesionálka, ktorá žije plnohodnotný život'." Podľa Wallsovej je z tohto prípadu zrejmé, ako naše finančné správanie z veľkej časti ovplyvňujú rodina alebo spoločnosť.

Musím minúť všetko, inak o to prídem
Jedna z klientiek mala pocit, že keď všetky zarobené peniaze ihneď neminie, pripraví ju o ne niekto z rodiny. Toto míňanie bohužiaľ neprebiehalo podľa žiadneho udržateľného plánu, ktorý by zahŕňal napríklad sporenie na dôchodok alebo tvorbu rezervného fondu.

Muži sú v riadení financií lepší ako ženy
Muži nie sú superhrdinovia a nemali by sme to od nich očakávať. Problém je navyše v tom, že táto utkvelá predstava odrádza ženy od riadenia financií, aj keď by v tom mohli byť dobré. Najmä ak sú vo vzťahu s mužom, ktorý si vzal finančné otázky na starosť. "Mnohé ženy nechávajú svojich mužov zariaďovať finančné záležitosti, bez toho aby im venovali pozornosť," vypozorovala Wallsová. "To však nie je najlepšia stratégia riadenia rodinných financií. Niektoré ženy majú napríklad pocit, že by to zvládli, ale držia sa stranou, pretože k riadeniu financií neboli nikdy vedené."

Som dospelý, takže sa predsa viem postarať o peniaze
Schopnosť vypísať šek ešte neznamená zručnosť dobre riadiť osobné financie. Mnohí ani nezvládajú základy ako zostavovanie rozpočtu alebo sledovanie peňažných tokov, a preto by si mali priznať: "Som síce expert vo svojom odbore, ale nie v riadení financií." V takom prípade by nemali váhať a mali by osloviť odborníka, ktorý im s peniazmi poradia.

Súvisiace články

Aktuálne správy