Obchodovanie s ropou bolo zmiešané, zlato oslabilo

Svetové komoditné trhy - ropa, zlato

NEW YORK/LONDÝN 3. októbra (SITA, Reuters) – Obchodovanie s ropou bolo vo štvrtok zmiešané. Ceny ropy negatívne ovplyvnili rastúce obavy zo slabého dopytu, nadbytočných zásob a signály, že Saudská Arábia sa neponáhľa so znižovaním produkcie. Ceny americkej ropy však po tom, ako oslabili pod úroveň 90 USD za barel, vzrástli, keďže sa obchodníci zamerali na údaje, podľa ktorých sa zásoby v ropnom termináli Cushing v Oklahome prudko znížili.

Novembrové dodávky britskej ropy Brent oslabili o 74 centov na 93,42 USD po tom, ako počas skoršieho obchodovania klesli až na 91,55 USD, čo je najnižšia úroveň od júna 2012. Novembrové dodávky ľahkej americkej ropy však zdraželi o 28 centov na 91,01 USD za barel.

Ceny zlata vo štvrtok klesli. Na žltý kov vyvíjali tlak neustále klesajúce ceny ropy a povzbudivý ekonomický výhľad USA. Zlato negatívne ovplyvnili aj pretrvávajúce obavy, že americký Federálny rezervný systém (Fed) by mohol zvýšiť úrokové sadzby skôr a výraznejšie, ako sa pôvodne očakávalo. Pokles cien však tlmili demonštrácie v Hongkongu za vyššiu mieru demokracie v súvislosti s voľbami naplánovanými na rok 2017. Spotová cena zlata klesla do 19:14 GMT o 0,1 % na 1 212,25 USD za uncu. Decembrové dodávky zlata na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy zlacneli o 40 centov na 1 215,10 USD za uncu.

(1 EUR = 1,2631 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy