Talianska mafia si peniaze tlačila v Rumunsku

, ČTK Foto: SITA

Rumunské špeciálne jednotky v piatok v skorých ranných hodinách obsadili falšovateľskú dielňu, kde sa vo veľkom tlačili nepravé peniaze pre taliansku mafiu. Informovala o tom agentúra APA.

Na mieste sa našli falšované päťdesiateurovky a stoeurové bankovky v hodnote približne 13 miliónov eur, časť z nich sa ukrývala na hnojisku. Zatknutých bolo v tejto súvislosti 30 ľudí. Operáciu v meste Oradea na severozápade Rumunska viedli príslušníci útvaru pre boj s organizovaným zločinom a terorizmom (DIICOT), a to za pomoci talianskej polície. Odhaleniu predchádzalo dvojročné vyšetrovanie.Tlačiareň peňazí, kde sa podarilo zabaviť aj matrice a tlačiarensku technikou, využívala podľa všetkého najmä neapolská mafia Camorra.

Polícia preverila sídla desiatich firiem a urobila domovú prehliadku v piatich prípadoch. V sklade, vedľa tlačiarenských strojov, zaistila polícia v hotovosti 11,6 milióna eur. Podľa DIICOT ide o najväčšie odhalenie finančného podvodu od zmeny režimu v Rumunsku. Podozriví sa snažili zničiť dôkazy, policajné zábery zverejnené rumunskou spravodajskou televíziou ukázali napoly spálené 50 eurové bankovky. Medzi zadržanými podozrivými sú dvaja občania Talianska. Ďalších troch Talianov zadržala talianska špecializovaná polícia proti boju s organizovaným zločinom. U nich sa údajne našlo 19 miliónov falošných eur.

DIICOT údajne zakročili až v momente, keď bolo jasné, kam falošné peniaze prúdia.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy