Francúzska vláda podala demisiu

Kabinet premiéra Manuela Vallsa zaťažovali spory o politiku úsporných opatrení v eurozóne, ktorú presadzuje najmä Nemecko. Berlín podľa hovorcu vlády zmenu kurzu neplánuje.

Francúzsky premiér Manuel Valls v pondelok po stretnutí s prezidentom Françoisom Hollandom podal demisiu svojej vlády. Informuje o tom internetový portál denníka Le Monde odvolávajúci sa na vyhlásenie Elyzejského paláca. Hollande podľa neho vzápätí požiadal Vallsa o zostavenie novej vlády, ktorá bude „zodpovedať ním určenému smerovaniu krajiny“. Zloženie nového kabinetu by mal verejnosti predstaviť už v utorok. Podľa francúzskych médií demisia zrejme súvisí s nedeľňajšími vyjadreniami ministra hospodárstva Arnauda Montebourga, ktorý kritizoval vládnu ekonomickú politiku. Vallsov kabinet zostavený z členov Socialistickej strany a Strany radikálnej ľavice pritom v doterajšej podobe úradoval iba od mája.

Socialista Montebourg v nedeľu vyhlásil, že Francúzsko by malo vzdorovať nemeckej „posadnutosti“ šetrením a presadzovať v rámci eurozóny alternatívnu politiku zameranú na zvýšenie domácej spotreby. Na straníckom zhromaždení vo východnom Francúzsku tiež vyjadril presvedčenie, že opatrenia na obmedzenie deficitu verejných financií prijaté po vypuknutí finančnej krízy v roku 2008 ochromili európske ekonomiky a vlády musia zmeniť smerovanie, ak nechcú stratiť voličskú základňu v prospech populistických a extrémistických strán. „Francúzsko je druhou najväčšou ekonomikou eurozóny, piatou najväčšou svetovou mocnosťou a nemieni sa, dámy a páni, prispôsobovať prehnanej posadnutosti nemeckých konzervatívcov. Preto pre Francúzsko a jeho vládu nadišiel čas, aby v záujme prežitia Európskej únie kládli opodstatnený a rozumný odpor,“ povedal Montebourg, ktorý sa netají prezidentskými ambíciami a podľa vlastných slov osobne požiadal Hollanda o „významnú zmenu smerovania ekonomickej politiky“ Francúzska.

Nemecko po demisii francúzskej vlády vylučuje úvahy o zmene hospodárskej politiky založenej na podpore rastu a pracovných miest a ozdravovaní verejných financií. Vyhlásil to v pondelok vládny hovorca Georg Streiter. „Naša vláda je stále presvedčená, že medzi konsolidáciou a rastom nie je rozpor … U nás sa nič nezmenilo,“ zdôraznil hovorca.

Minister financií Michel Sapin predtým priznal, že pre slabý ekonomický rast Francúzsko tento rok nedosiahne cieľové zníženie deficitu, ktorý však bude naďalej obmedzovať „primeraným tempom“. Slabá ekonomika je pritom považovaná za významný faktor v augustovom poklese popularity premiéra na 36 percent, zatiaľ čo Hollande podľa najnovšieho prieskumu inštitútu IFOP zostáva najnepopulárnejším prezidentom Francúzska za viac ako polstoročie.

Súvisiace články

Aktuálne správy