Zber ozimného jačmeňa a repky sa pomaly končí

Podľa monitoringu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory bolo k 21. júlu zo sledovanej plochy zozbieraných 96,3 % ozimného jačmeňa a 90,4 % repky.

Slovenskí poľnohospodári postupne končia zber ozimného jačmeňa i repky. V plnom prúde je už aj žatva ostatných letných plodín. Ako ďalej informoval hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislav Nemec, k 21. júlu bolo z monitorovanej plochy zozbieraných 96,3 % ozimného jačmeňa a 90,4 % repky. Priemerná hektárová úroda ozimného jačmeňa vychádza z doterajších hlásení regionálnych poľnohospodárskych a potravinárskych komôr na 5,17 tony a repky na 3,71 tony, čo je podľa SPPK lepšie ako vlani.

Z ostatných plodín pokročil najďalej zber jarného jačmeňa, ktorý sa blíži k 70 percentám, a pšenice, ktorá je zozbieraná zo 46,9 % monitorovaných plôch. „V oblasti cenových ponúk na speňažovanie úrody nedochádza k posunu smerom hore, ale skôr k ďalšiemu poklesu, čo však súvisí s vývojom cien na európskych a svetových trhoch, ktoré sú určujúce pre vnútornú cenotvorbu Slovenskej republiky,“ konštatovala SPPK.

Aj v uplynulom týždni prerušovali žatvu lokálne zrážky a búrky, ktoré spôsobili škody niektorým pestovateľom na Orave, v Levočských vrchoch, v okrese Stará Ľubovňa i na viacerých ďalších miestach. V oblasti Záhoria vznikli požiare obilných porastov na poliach. „Z celoštátneho hľadiska síce zatiaľ predbežné škody nie sú vyčíslené, ale v individuálnych prípadoch budú mať určite negatívny vplyv na ekonomiku postihnutých pestovateľov,“ uzavrela komora.

Súvisiace články

Aktuálne správy