Prečo má Európa malér: Fínsky príklad je na smiech

, FT Foto: SITA

Európa je v peknej šlamastike, ak je Fínsko prezentované ako najkonkurencieschopnejšia krajina kontinentu. Myslí si to predseda fínskej obchodnej komory.

Alebo sa Svetové ekonomické fórum (WEF) parádne mýli, alebo je Európa v peknej kaši. Švajčiarsky inštitút pre ekonomický výskum vyhodnotil, že najviac konkurencieschopnou krajinou v Európe je Fínsko. Keď si to všimli podnikatelia, mysleli si, že si z nich niekto strieľa. Avšak, potom, čo sa ešte raz pozrel na zoznam, boli nútení priznať, že správa je pravdivá.

"Ak to najlepšie, čo môže EÚ ponúknuť svetu, nájdeme vo Fínsku, potom máme všetky dôvody, aby sme si začali robiť starosti,“ povedal Risto Penttilä, predseda fínskej obchodnej komory pre Financial Times. Pozrime sa na veci bližšie, pokračuje. Fínska ekonomika už päť rokov nerastie, miera nezamestnanosti dosiahla deväť percent. Vlajková loď krajiny, spoločnosť Nokia bola nútená predať svoju divíziu úspešného globálneho hráča na poli mobilných telefónov americkému Microsoftu. Verejné výdavky dosiahnu 58 percent HDP, pomer je vyšší ako prerozdelením preslávenom Francúzsku. Stredná trieda platí jedny z najvyšších daní z príjmov v Európe. Verejný dlh každým dňom rastie a situácia bude len horšia ak sa pozrieme na fínsku populáciu, ktorá starne rýchlejšie, než ktorákoľvek iná v Európe.

Fínsko je obdivované aj kvôli sociálnej rovnosti. Sotva by ste v tejto krajine našli skutočného kapitalistu. Nokia už nebude ďalej vytvárať milionárov a tí, ktorí zbohatli vďaka tradičným fínskym priemyselným odvetviam sa musia vyrovnať s devalváciou svojho majetku a investícií. Medzi najuznávanejšie merania rovnosti patrí Giniho index, ten vo Fínsku dosiahol 25, oproti tomu je európsky priemer rovných 30. To však nehovorí nič o tom, že na základe čoho sa dostalo práve Fínsko na tretiu priečku za Singapur a Švajčiarsko v zozname WEFu.

Možno snáď kvôli brutálne úspešnej mobilnej hre Angry Bird fínskeho vynálezcu. Alebo preto, že Klaus Schwab, zakladateľ WEF študoval aj vo Fínsku. Alebo len preto, že pri zostavovaní rebríčka kládli veľký dôraz na sociálne inštitúcie. Márne však majú tieto inštitúcie vo Fínsku mimoriadne postavenie, to nie je liek na všetky problémy.

Všetko čo Svetové ekonomické fórum očakáva, Fínsko na papieri spĺňa. Vysokú úroveň inštitúcií, opatrení a iných fatorov, ktoré spoločne udávajú tón produktivity v krajine. Autorské právo a vlastnícke vzťahy tu sú nepoškvrniteľné. Školy sú dobré, infraštruktúra je spoľahlivá, hospodárska politika je predvídateľná. Fínsko patrí medzi krajiny, ktoré dávajú najviac na vedu, výskum a vývoj. Napriek tomu produktivita fínskeho priemyslu od roku 2009 klesá.

Jedným z dôvodov je samotný Steve Jobs, teda presnejšie inteligentné telefóny iPhone od Apple. Na ich výzvu fínska Nokia nedokázala adekvátne zareagovať. Ďalšia významná americká inovácia v podobe tabeltu iPad už bola tým pomyselným klincom do rakvy tradičnému fínskemu papierenskému priemyslu, keď umožnila, aby ľudia namiesto toho, aby kupovali tradičné tlačené knihy, začali čítať tie elektronické.  

Okrem objektívnej smoly mali aj subjektívnu. Vo Fínsku sa v posledných rokoch dostala ku kormidlu koalícia zložená zo šiestich strán, so spektrom naozaj širokým, od konzervatívcov cez zelených a zástupcov švédskej menšiny až po bývalých komunistov. "Niet divu, že bývalý premiér si novú prácu hľadá v Bruseli,“ hovorí prezident fínskej obchodnej komory.

Fínsko sa postavilo proti reformám na trhu práce, presne naopak ako Švédsko, a odmietlo politiku medu a biča. Výsledkom je neuveriteľný náskok v zamestnanosti v prospech susednej krajiny. Zamestnanosť vo Fínsku je takmer o päť percent nižšia. Fínski politici neposlúchli ani odporúčania EÚ a MMF, v ktorých im navrhovali, aby sa pokúsili o transformáciu neefektívnej samosprávy a znížili verejné výdavky.

Risto Penttilä sa domnieva, že z toho plynú dve ponaučenia. Jedným z nich je, že dobre fungujúce inštitúcie ešte samé o sebe nemusia nutne viesť k vysokej konkurencieschopnosti. Zdá sa, že existuje bod, kedy už ďalšie investície vyvolajú opačný účinok. To je zlom, kedy sa musí začať s okresávaním verejných inštitúcií a zároveň je nevyhnutné zníženie daní pre ich zachovanie.

Druhým ponaučením je chýbajúce vedenie. Možno keby Nokia správne zareagovala na iPhone, mohla by si krajina dovoliť aj vysoké verejné výdavky. Ak by fínska vláda urobila potrebné reformné kroky bezprostredne po finančnej kríze v rokoch 2008-2009, možno oprávnene by tejto krajine teraz prislúchal titul najkonkurencieschopnejšej krajiny EÚ. Takto to ale čaká na ďalšiu vládu, aby vyvodila závery z tohto ponaučenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy